Renovarea băii presupune un efort destul de mare, indiferent că vorbim despre o casă sau un apartament de bloc. În special atunci când renovăm o baie mică, este important să facem totul în funcție de spațiul disponibil. Ți-am pregătit în acest articol câteva sfaturi care te vor ajuta să îți schitezi un plan de renovare al acestei încăperi.
1. Înlocuirea instalațiilor și a obiectelor sanitare
Este esențial ca renovarea băii să conste atât în schimbarea estetică a spațiului, cât și în înlocuirea instalațiilor și a obiectelor sanitare. Cei mai importanți factori de care este bine să ții cont sunt rezistența în timp a instalațiilor și a materialelor din care sunt realizate corpurile.
O baie funcțională trebuie să fie dotată cu obiecte sanitare precum rezervoare WC înălțime sau semiînălțime, vas de toaletă, chiuvete și căzi noi, de calitate și sigure. De asemenea, verifică dacă instalațiile nu sunt prea vechi, prezintă defecțiuni sau nu mai funcționează corespunzător.
2. Stabilește designul înainte de a alege faianță, gresia și mobilierul
Caută cât mai multe idei pe placul tău și potrivite băii pe care urmează să o renovezi. Nu te opri, însă, la primele variante de design pe care le-ai găsit; este indicat să continui căutarea, pentru a putea compară cât mai multe opțiuni. Documentează-te cu privire la întreținerea materialelor pe care ți-ar plăcea să le folosești, dar și la combinarea culorilor și texturilor.
3. Cumpără câteva plăci de faianță și gresie în plus
Atunci când sunt montate, plăcile de faianță și gresie se pot sparge destul de ușor. Din acest motiv, este esențial ca mereu să ai în casă câteva plăci în plus, în cazul în care vei avea nevoie de ele. Chiar dacă ți se pare că este ușor să mergi repede la magazin și să comanzi câteva plăci, deseori se întâmplă că modelul respectiv să nu mai fie pe stoc și să fii nevoit să aștepți o perioada pentru ca acesta să reapară, ceea ce îți poate da peste cap întregul proces de renovare.
4. Ventilația băii
Dacă baia pe care vrei s-o renovezi nu are o fereastră, asigura-te că montezi un sistem eficient de ventilație. Acesta te va scăpa de riscul deteriorării mobilierului din cauza umidității. În plus, astfel elimini și pericolul apariției igrasiei și mucegaiului în baie.
5. Ia în calcul spațiul folosit
Asigură-te că măsori corect spațiul pe care îl folosești și pui la punct aceste detalii înainte să te apuci de renovarea propriu-zisă a băii. Alege corpurile de mobilier astfel încât acestea să încapă perfect în încăpere și să lași suficient loc liber.
Așadar, dacă plănuiești să-ti renovezi baia, acestea sunt aspectele de care este bine să ții cont pentru a te bucura de un spațiu confortabil și un design pe gustul tău și al membrilor familiei.