Poate părea ușor să aloci o anumită sumă de bani pe care să o investești în acțiuni. Însă este dificil să devii un investitor de succes de la prima investiție, mai ales dacă nu ai ajutorul unui broker.
Mulți investitori de retail – cei care nu sunt profesioniști în domeniul investițiilor – pierd bani în fiecare an. Există o mulțime de motive pentru care se întâmplă asta, însă există unul pe care orice investitor cu o carieră în afara pieței de investiții îl înțelege: nu au timp să cerceteze un număr mare de acțiuni și nu au o echipă de cercetare care să îi ajute cu această sarcină monumentală.
Aceasta este vestea proastă. Există însă și o veste bună. Poți reduce pierderile, precum și cantitatea de cercetare pe care trebuie să o faci, analizând câțiva factori cheie ai investițiilor. Află cât mai multe detalii despre investiții înainte de a face primii pași în cumparare actiuni.
Iată care sunt cei mai importanți factori ai investițiilor pe care trebuie să-I cunoști:
1. Ce fac acțiunile
Investitorii ar trebui să evite să cumpere o acțiune dacă nu au o cunoaștere exhaustivă a modului în care companiile fac bani. Ce produc acestea? Ce fel de servicii oferă? În ce țări își desfășoară activitatea? Care este produsul lor emblematic și cum se vinde acesta? Care sunt șansele de a prospera în viitor? Sunt doar câteva dintre întrebările pe care trebuie să ți le pui dacă alegi să investești într-o companie. Toate aceste informații sunt ușor de aflat de pe internet.
2. Raportul preț/venituri
Aceste rapoarte sunt utilizate pentru a măsura prețul actual al acțiunilor unei companii în raport cu câștigurile sale pe acțiune. Compania poate fi comparată cu alte corporații similare, astfel încât analiștii și investitorii să poată determina valoarea sa relativă. Astfel, dacă o companie are un raport P/E de 20, înseamnă că investitorii sunt dispuși să plătească 20 de dolari pentru fiecare 1 dolar pe câștig. Poate părea costisitor, însă nu și în cazul în care compania este în creștere rapidă.
3. Beta
Beta pare ceva greu de înțeles, dar nu este. Beta măsoară riscul sistemic implicat de acțiunile unei companii în comparație cu cel al întregii piețe. Valoarea beta poate fi găsită pe aceeași pagină cu raportul P/E atunci când examinați paginile de cercetare a acțiunilor. În cazul beta, tot ce este mai mare decât unu este ridicat – ceea ce înseamnă un risc mai mare – și tot ce este mai mic decât unu este un beta scăzut sau un risc mai mic.
4. Dividendul
Dacă nu ai timp pentru a urmări zilnic piața și dorești să faci bani din acțiuni, caută dividendele. Dividendele sunt ca o dobândă într-un cont de economii. Astfel vei fi plătit indiferent de prețul acțiunilor. Dividendele sunt distribuiri făcute de o companie către acționarii săi ca recompensă din profiturile sale. Valoarea dividendului este decisă de consiliul de administrație al fiecărei companii și este, în general, emis în numerar. Există însă și companii care emit dividendele sub formă de acțiuni.
Aceste dividende sunt atractive pentru mulți investitori deoarece oferă un flux constant de venituri. Majoritatea companiilor emit dividente la intervale regulate, de cele mai multe ori trimestrial.Cele mai bune dividende sunt emise de marile companii, care au profituri pe măsură. Însă, înainte de a cumpăra acțiuni, caută rata dividendelor companiei.