Pereții despărțitori au un rol foarte important în construcția unei locuințe și anume cel de delimitare spațială a suprafețelor. Pereții despărțitori nu preiau încărcări și nu trebuie să aibă o rezistență foarte mare, astfel că poate fi destul de ușor să realizezi un astfel de element constructiv. Iată care sunt lucrurile de care vei avea nevoie pentru a construi un astfel de perete și care sunt etapele de lucru.
Pereți despărțitori din BCA
Pentru pereții despărțitori din BCA vei avea nevoie de blocurile de beton celular autoclavizat, dar și de profile, scule de mână și șuruburi.
Blocuri BCA de interior
BCA-ul este unul dintre cele mai eficiente materiale ce pot fi utilizate pentru realizarea pereților despărțitori, deoarece acesta aduce câteva beneficii foarte importante la nivel de realizare a structurilor. Spre exemplu, blocurile de BCA Ytong de la Mathaus îți oferă un produs cu multiple utilizări, atât la nivel de placare a suprafețelor, cât și la nivel de izolare a acestora.
BCA-ul este o structură poroasă, care permite peretelui să respire, astfel că mucegaiul nu va mai apărea în cazul spațiilor umede. În plus, aceste blocuri BCA pot fi debitate cu ușurință la dimensiunile dorite, fără a necesita scule sau aparatură speciale. Datorită calității sale, BCA-ul poate fi montat facil chiar și în cele mai dificile zone.
Un aspect foarte important este faptul că BCA-ul este un material sustenabil, deoarece el nu emite noxe și nu necesită resurse speciale pentru realizare. Materialul este foarte rezistent și durabil în timp, reușind să izoleze și să acopere suprafețele astfel încât acestea să capete o nouă viață.
Profile U pentru fixare
Înainte de montarea propriu-zisă a elementelor de rigips, este indicat să realizezi îmbinările cu ceilalți pereți. Astfel, la nivelul peretelui de intersecție va trebui să fie făcută o spargere a zidului, de lățimea plăcii de BCA și de circa 2 cm adâncime, pe întreaga înălțime. Acolo BCA-ul va fi îmbinat cu peretele și asigurat cu mortar adeziv.
Plăcile de BCA se așază pe profile, pentru un plus de susținere, fiind prinse la nivelul acestuia cu adeziv. Ulterior va fi necesară finisarea pereților folosind materiale uzuale de acoperire (tencuială decorativă, vopsea lavabilă).
Pereți despărțitori din plăci de rigips
Pentru realizarea acestor tipuri de pereți este necesară achiziționarea plăcilor de rigips, a profilelor de susținere și a adezivilor, iar în unele cazuri poate fi nevoie și de folosirea unui material izolator.
Plăci de rigips
Plăcile de rigips pot fi găsite sub o multitudine de tipuri, în funcție de nevoile de construire. Unele tipuri de plăci sunt rezistente la umiditate, în vreme ce altele rezistă foarte bine la foc.
Plăcile de rigips necesită de asemenea debitare în funcție de dimensiunile pereților, așadar rigipsul va trebui prelucrat, caz în care vei avea nevoie de scule potrivite.
Ulterior, se poate trece la montarea profilelor și prinderea acestora la nivelul pereților și tavanului, cu ajutorul șuruburilor.
Pereți despărțitori din OSB
Plăci din OSB
Realizarea pereților despărțitori din OSB se pretează cel mai bine în cazul caselor din lemn, acolo unde este necesară o continuitate a materialelor. Totuși, plăcile de OSB pot fi folosite și în alte contexte constructive, iar principiul de montaj este similar celorlalte tipuri de pereți despărțitori. Este nevoie și de scule de mână și de dispozitive de tăiere a lemnului, astfel încât structura să poată fi realizată în mod corect.
În fiecare dintre aceste cazuri de pereți de compartimentare vorbim despre materiale calde, capabile să păstreze un ambient plăcut la interior. Acest aspect este deosebit de important atunci când vorbim despre compartimentarea spațiilor interioare, astfel că alegerea ar trebui să vizeze cele mai eficiente soluții raportate la nevoile fiecărui utilizator.