Programul Rabla pentru autoturisme este un program guvernamental demarat pe teritoriul României, prin care se oferă subvenții pentru achiziționarea de mașini noi, în schimbul casării unora vechi. Beneficiile acestui program sunt variate și au impact atât asupra parcului auto național, cât și asupra mediului.
De asemenea, cele mai multe beneficii sunt concentrate asupra utilizatorilor acestora, pentru că se bucură de un sprijin financiar important la momentul achiziționării, sau de alte posibile scutiri de taxe și impozite. Află mai multe despre dinamica acestui proiect și beneficiile pe care le generează:
1.Ce beneficii oferă Programul Rabla?
Decizia de înscriere în Programul Rabla este una cât se poate de inspirată, deoarece poate genera o mulțime de beneficii, atât pentru utilizatori, cât și pentru mediul înconjurător:
Beneficii pentru participanți
- primă de casare a mașinii vechi: este foarte importantă, deoarece contribuie la reducerea valorii costului total de achiziție a unei mașini noi;
- ecobonusuri: în plus față de prima de casare, se pot primi și ecobonusuri suplimentare, pentru achiziționarea unor mașini mai puțin poluante.
Beneficii pentru economie și mediu
- stimularea achizițiilor de mașini mai puțin poluante: Programul Rabla are ca scop reducerea emisiilor poluante, prin încurajarea achiziționării de mașini mai eficiente, din punct de vedere al consumului de combustibil;
- reducerea nivelului de poluare: prin achiziționarea unei mașini noi și mai puțin poluante, ajuți la îmbunătățirea calității aerului din zona în care locuiești, prin reducerea valorilor medii a emisiilor de noxe.
Alte beneficii ale Programului Rabla
- majorarea numărului de locuri de muncă: stimularea cererii de mașini noi prin Programul Rabla poate genera o creștere a ofertei locurilor de muncă, în industria auto națională;
- acces garantat la categorii de mașini noi: participarea la Programul Rabla permite achiziționarea unor mașini de ultimă generație, cu funcții ce asigură o îmbunătățire a experienței condusului.
2. Cine poate participa la Programul Rabla?
La programul Rabla pot participa:
Persoane fizice
- orice cetățean român cu domiciliul stabil în România;
- persoanele care nu au mai beneficiat de o primă de casare în cadrul programului Rabla în ultimii 3 ani;
- persoanele care dețin o mașină veche de cel puțin 10 ani (în cazul Rabla Clasic) sau 15 ani (în cazul Rabla Plus);
- persoanele care înmatriculează o mașină nouă în România, respectând standardele de emisii Euro 6 sau mai noi (în cazul Rabla Clasic) sau Euro 6d-TEMP sau mai noi (în cazul Rabla Plus).
Persoane juridice
- companii românești;
- unități administrative;
- organizații neguvernamentale;
- alte persoane juridice cu sediul social în România.
De asemenea, la Programul Rabla Local pot participa atât persoane fizice, cât și entități cu statut juridic. Rabla Local este o versiune a programului Rabla Clasic, implementat cu scopul de a retrage din circulație mașini vechi și poluante, prin acordarea de prime, însă fără a fi obligatorie și achiziționarea unor mașini noi.
3. Cum te înscrii în Programul Rabla?
Procesul de înscriere în Programul Rabla presupune parcurgerea unei serii de pași:
1. Alegerea unui dealer auto autorizat
- dealerii autorizați pentru participare sunt singurii care pot procesa înscrierea ta în programul din anul respectiv;
- poți găsi o listă a dealerilor autorizați pe site-ul web al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).
2. Contactarea unui dealer auto autorizat
- ia legătura cu reprezentanții dealerului auto respectiv și informează-i cu privire la nevoia ta;
- discută cu aceștia despre tipul de mașină pe care vrei să o achiziționezi și verifică dacă îndeplinește cerințele programului Rabla ales.
3. Pregătirea documentelor necesare
De la o ediție la alta, lista de documente poate include:
- cartea de identitate (original și copie);
- documentele mașinii vechi pe care o casezi;
- certificatul de înmatriculare al mașinii vechi;
- dovada radierii mașinii vechi (emisă de un centru autorizat).
4. Integrarea cererii în platforma electronică
- dealerul autorizat Rabla se va ocupa de înregistrarea electronică a dosarului în aplicația PSIPAN a AFM;
5. Așteptarea aprobării pentru finanțare
- reprezentanții AFM vor analiza dosarul și vor comunica dacă ai fost aprobat pentru participarea la Programul Rabla;
- acest proces poate dura câteva săptămâni.
Acestea sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre Programul Rabla, dacă vrei să îți achiziționezi o mașină nouă. Reține că programul are un buget limitat, iar fondurile se pot epuiza rapid.
De aceea, este indicat să contactezi dealerul cât mai curând posibil.Pentru informații actualizate despre Programul Rabla, inclusiv condițiile de eligibilitate și documentele necesare, poți consulta site-ul web al AFM: https://www.afm.ro/