Din necesitate sau din simpla dorinta, masina pe care o conduci acum va fi inlocuita la un moment dat de o alta. Sau, daca nu ai mai condus inainte dar te gandesti sa iti cumperi prima ta masina, nu lasa entuziasmul sa estompeze importanta acestei achizitii.
Daca in cazul in care masina este noua poti avea o mai mare siguranta ca stii ce ai cumparat, situatia in care vrei sa iti cumperi o masina second-hand presupune din partea ta atentie si prudenta. Iata care sunt principalele aspecte pe care trebuie sa iei in calcul pentru a face o investitie rentabila cand cumperi o masina la mana a doua:
- Numarul de proprietari
Un criteriu important dupa care sa te ghidezi cand alegi o masina second-hand tine de numarul de proprietari pe care i-a avut. Bineinteles, cu cat numarul de proprietari este mai mic, cu atat sunt mai mari sansele ca investitia ta sa fie una buna. De ce? Pentru ca fiecare sofer are un stil propriu de condus, la fel ca si anumite ritualuri de intretinere si utilizare a masinii. Tot in acest sens este foarte bine sa soliciti proprietarului informatii cu privire la modul in care a fost folosita masina. De exemplu, daca in Germania un automobil circula in mare parte pe autostrazi, datorita felului in care este construita infrastructura, o masina ce a fost utilizata mai mult pe drumuri neasfaltate, sa spunem din zone rurale a fost mult mai predispusa la avarii si defectiuni si poate chiar unui stil de condus mai agresiv sau mai neglijent.
- Costurile de intretinere
Acesta criteriu este unul dintre cele mai importante de luat in calcul in cazul in care iti cumperi o masina, indiferent daca aceasta este noua sau la mana a doua. Foarte multi soferi achizitioneaza o masina doar pe motiv ca are un pret foarte bun. De foarte multe ori, in spatele pretului de vanzare al masinii se ascund multe alte costuri ascunse, care sunt de fapt costurile de intretinere. In aceasta categorie intra costul pieselor, contravaloarea impozitelor aferente si a politelor de asigurare obligatorii (RCA) si/sau facultative (CASCO). De exemplu, piesele pentru anumite marci de masini cum ar fi Mercedes sau Peugeot sunt mai scumpe decat piesele pentru Skoda.
- Consumul de carburant
Consumul de carburant este un alt detaliu pe care multi dintre soferi il ignora atunci cand vor sa isi achizitioneze o masina, dar el este totodata unul dintre criteriile pe baza carora se stabileste fiabilitatea si rentabilitatea unei investitii de aceasta natura. Desigur, modelele de masini de lux vor consuma ceva mai mult, insa in anumite situatii acest lucru poate fi cauzat si de alti factori. In primul rand, conteaza si stilul de condus al soferului, iar mai apoi trebuie verificat daca nu cumva exista si anumite defectiuni ale masinii care au cauzat aceasta crestere a consumului de combustibil. Dintre problemele care pot sa aiba drept consecinta o crestere semnificativa a consumului de combustibil se numara: defectiuni ale motorului, condusul sportiv -adica franare brusca, distante scurte parcurse cu viteza etc, uzarea ambreiajului, cauciucuri uzate si nu numai.