Ministrul Educației, Monica Anisie, a reamintit miercuri că purtarea măștii este obligatorie, în contextul deschiderii noului an școlar și a precizat că Ministerul Sănătății va decide dacă măsura se va aplica și elevilor.
„Masca, la momentul acesta, prin lege este stabilit că este obligatoriu de purtat. Dacă vă amintiţi, nu de foarte mult timp, am încheiat examenele naţionale. Copiii au purtat mască la examen”, a spus Anisie.
Ministerul Sănătății va lua decizia dacă în clasele primare și la grădiniță va fi obligatorie masca.
„Aici trebuie să decidă Ministerul Sănătății. Nu putem noi să decidem în locul lor. (…) Copii sub 5 ani nu poartă mască”, a mai spus aceasta.
„Ne preocupă sănătatea copiilor, dar şi sănătatea cadrelor didactice. S-a vorbit foarte mult în spaţiul public, au fost foarte mulţi specialişti din Ministerul Sănătăţii sau medici care s-au pronunţat asupra faptului că sunt asimptomatici copiii, dar, în acelaşi timp, transmit foarte repede virusul către adulţi.
Prin urmare, trebuie să ne gândim şi la sănătatea şi siguranţa cadrelor didactice, a personalului din unitatea de învăţământ”, a adăugat ministrul Educaţiei.
Situațiile în care într-o clasă sunt și 30 de elevi vor fi analizate la nivelul fiecăriei instituții de învățământ.
„În acelaşi timp, atât în scenariul 1, cât şi în scenariul 2, trebuie respectate normele de igienă şi normele de sănătate publică. (…) Ultimele precizări de la OMS prevăd o distanţare de un metru. La momentul acesta, fiecare inspectorat şcolar face o analiză.
Am solicitat-o încă de la videoconferinţa pe care am avut-o luni. Vor realiza pentru fiecare unitate de învăţământ, inclusiv acea oglindă a clasei, ca să vedem care sunt problemele şi să găsim soluţiile până la momentul 14 septembrie”, a subliniat Monica Anisie.
„Analiza este în curs şi termenul este 12 august tocmai pentru că trebuie să luăm decizii foarte rapid atât la Ministerul Educaţiei, cât şi la Ministerul Sănătăţii şi autorităţile publice locale. (…) Trebuie să ne asumăm cu toţii această revenire la cursuri”, a punctat Anisie.
Despre faptul că părintele este obligat să-şi ducă copilul la şcoală, Anisie a spus: „Bineînţeles”.
„Atât timp cât nu există un pericol, nu văd de ce nu trebuie să îşi trimită părintele copilul la şcoală. Decizia Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă este luată împreună cu Direcţia de sănătate publică. Deci, dacă acolo se spune că nu există nici un pericol, nu văd de ce nu ar participa la cursuri elevii. (…) Dacă ne uităm în ultimul timp, foarte mulţi elevi şi părinţi îşi doresc să revină la şcoală şi în spaţiul public s-au manifestat astfel de dorinţe”, a mai afirmat Anisie.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, miecuri, că noul an școlar va începe pe 14 septembrie, avându-se în vedere trei scenarii pentru toate localitățile din țară.
„Primul lucru important pentru elevi, pentru părinți, pentru societate în general: pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic, la școală.
Pentru a ține cont de impactul pandemiei în fiecare școală, în fiecare localitate, au fost elaborate 3 scenarii, în funcție de numărul de bolnavi din localitate. Aceste criterii sunt general valabile nu doar pentru școli, dar ele vor fi folosite şi pentru a evalua impactul pandemiei asupra școlilor.
Aceste trei scenarii sunt scenariul „verde”, care înseamnă că în localitatea respectivă e mai puțin de o persoană în medie în ultimele 14 zile detectată cu COVID-19; scenariul doi, care înseamnă scenariul „galben”, între unu şi trei persoane detectate în medie zilnică în ultimele 14 zile, şi scenariul trei, „roșu,” când în media ultimelor zile au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă”, a declarat Klaus Iohannis.