Viticultura este o activitate cu traditie in multe dintre zonele Romaniei si reprezinta una dintre cele mai vechi indeletniciri practicate in tara noastra. In consecinta, odata cu dezvoltarea cultivarii si a productiei, Romania a devenit una dintre cele mai mari producatoare si exportatoare de vin la nivel european.
Cu toate ca multitudinea de soiuri specifice fiecarei regiuni, precum si conditiile climaterice propice sunt ingredientele de baza pentru producerea unui vin a carei calitate sa fie recunoscuta, tehnica prelucrarii este la fel de importanta pentru a obtine unui produs finit de exceptie. In acest sens, productiile proprii au fost dintotdeauna apreciate dincolo de granite, fiind distinse cu nenumarate premii in cadrul competitiilor de specialitate internationale.
Despre soiurile romanesti
Referitor la diversificarea tipurilor de struguri de pe teritoriul tarii, se poate spune ca fiecare zona este recunoscuta pentru propriile sale specialitati, iar viticultorii fac cinste soiurilor, punandu-le in evidenta atat ca atare, cat si in cupaje. Astfel, desi productia autohtona are ca principal punct de interes vinul alb, exista si locatii in care varietatile rosii sunt la mare inaltime, indeosebi in zona Crisanei si a Maramuresului. Alte zone recunoscute pe plan mondial pentru traditia in domeniul viticol sunt Terasele Dunarii, Colinele Dobrogei sau Dealurile Moldovei, fiecare fiind punctul de plecare al mai multor soiuri reprezentative, precum Feteasca Neagra, Busuioaca de Bohotin sau Tamaioasa Romaneasca, produse de crame cu reputatie pe plan international.
Budureasca – o crama cu traditie
Avand ca origine regiunile insorite din zona Dealu Mare, gama de vinuri de la Budureasca constituie una dintre reprezentantele de top ale producatorilor din Romania. Caracterizata de veri lungi si soluri fertile, locatia geografica a cramei este ideala indeosebi pentru cultivarea soiurilor rosii, precum Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon si Pinot Noir. In ceea ce priveste vinurile albe, printre reprezentantele cu cea mai mare cautare se numara Sauvignon Blanc, Chardonnay si Feteasca Regala. In plus, odata cu dezvoltarea domeniului, turismul viticol a devenit la randul lui un punct de interes, iar crama Budureasca a fost dotata cu sali de degustare si un magazin propriu in cadrul careia se pot regasi tvoate vinurile produse. Pentru ocazii speciale, Budureasca recomanda sortimentele rose, precum Prima Stilla Rose Sec sau Premium Rose.
Cum este produs vinul rose
Desi materia prima utilizata pentru a produce un vin rose este in mare parte aceeasi ca pentru sortimentele rosii, diferenta este data de procedeul de vinificatie. Datorita popularitatii de care se bucura rose-ul, metodele de productie au ajuns sa fie diversificate la randul lor, in functie de zona de origine. Astfel, metoda macerarii este specifica podgoriilor franceze, fiind considerata si cea mai raspandita la nivel mondial. In California, productia de vin rose este fidela procedeului Saignee, indeosebi in zone de renume precum Napa si Sonoma. Metoda amestecului presupune adaugarea unei cantitati mici de vin rosu in cel alb, pentru a obtine nuanta dorita, precum si aroma specifica a ambelor soiuri. Aceasta metoda este specifica productiei de sampanie.
Din ce struguri se produce vinul rose
In cadrul colectiei de vinuri de la Budureasca, varietatile cele mai des intalnite pentru a produce sortimentul rose sunt Pinot Noir si Merlot, urmate de Shiraz si Feteasca Neagra. Busuioaca de Bohotin, unul dintre cele mai apreciate soiuri romanesti, reprezinta singurul tip de struguri rose utilizati ca materie prima, rezultand un vin rose cu gust dulce si arome florale deosebite.
In ceea ce priveste asocierile culinare, preparatele din carne alba reprezinta varianta ideala. Pentru vegetarieni, platourile de branzeturi sau salatele pot fi alternativa perfecta, iar sortimentele dulci vor fi intotdeauna apreciate alaturi de un desert rafinat.