Fostul premier Victor Ponta trage un semnal de alarmă privind evoluția economică a României, susținând că țara se află în pragul unei crize profunde, indiferent de rezultatul final al alegerilor prezidențiale. Într-un mesaj video postat pe rețelele sociale, Ponta invocă absența unui guvern funcțional, blocarea fondurilor europene și riscul de retrogradare financiară ca factori care vor afecta grav economia.
„Nu avem bani pentru salarii, pensii și proiecte. Fondurile sunt blocate”
Victor Ponta susține că, începând de luni, România va avea un nou președinte – fie George Simion, fie Nicușor Dan – însă problemele economice nu vor dispărea odată cu finalul campaniei.
„Doamne ferește… dar nu avem guvern, nu avem bani pentru proiectele începute, nu avem bani pentru salarii, pensii. Fondurile europene sunt blocate. Nu prea ne mai împrumută nimeni, probabil o să ne bage la junk”, a spus fostul prim-ministru într-un clip publicat pe Facebook.
El atrage atenția asupra instabilității politice și incertitudinii bugetare din prezent, exprimându-și îngrijorarea că România se va confrunta cu dificultăți majore, în lipsa unui executiv capabil să gestioneze situația.
Reacție la presiunile din campanie: „M-am săturat de propaganda asta aberantă”
Ponta a declarat că nu și-a exprimat public opțiunea de vot și a criticat dur polarizarea discursului electoral. A menționat că a fost atacat de ambele tabere – atât pentru criticile aduse lui Simion, cât și pentru declarațiile din trecut despre Nicușor Dan.
„Sunt foarte proeuropean, dar mă enervează ideea că dacă nu-l votez pe Nicușor, înseamnă că sunt antieuropean sau că vreau să duc țara în Rusia ori China. M-am săturat de propaganda asta aberantă de nu mai pot”, a declarat Victor Ponta.
Ponta: între dezamăgire politică și apel la luciditate
Pe 4 mai, Victor Ponta a obținut 13,04% din voturi, clasându-se pe locul al patrulea în primul tur al alegerilor prezidențiale. Deși nu a intrat în turul decisiv, continuă să își exprime public pozițiile, avertizând asupra pericolelor iminente cu care s-ar putea confrunta România.
El a subliniat că, spre deosebire de cetățenii din Diaspora, care au libertatea de a pleca sau reveni oricând în țară, „cei care trăiesc aici vor fi nevoiți să suporte direct efectele crizei”.