Dincolo de amintirile neplăcute legate de cozile la pâine și frigul din casă, moștenirea comunistă a lăsat în urmă și câteva „gadget-uri” preistorice sau – elegant vorbind – vintage, care zac uitate prin sertare.
Este și cazul unui telefon „vintage” de colecție cu rozetă, de pe vremea comunismului, pentru care vânzătorul de pe OLX dorește 500 de lei.
Aparatul este în perfectă stare și poate readuce nostalgia sunetului generat de „rotiță” sau a momentelor în care ne ascultam conversațiile, între vecini, involuntar sau nu, din cauza „cuplajului”.
Pe site-ul de anunțuri, un asemenea dispozitiv vechi de 30-40 de ani se vinde cu prețuri începând de la 50 de lei. Aparatele de pe vremea lui Ceaușescu sunt la mare căutare pe internet și nu discutăm doar despre telefoane cu rozetă, ci și alte electronice: feon, pickup, tv alb-negru, ceas electronic din anii 1980, frigider Arctic și chiar o mașină de tocat.
O altă categorie populară este cea a monedelor / bancnotelor din perioada comunistă.
Curiozități despre telefoanele fixe în România
Prima fabrică de telefoane din România a fost înființată în 1932, de către ITT (International Telephone and Telegraph Corporation). Fabrica se numea „Standard Electrica Română” – era deținută de „Standard” SUA
După 11 iunie 1948 a devenit „Electromagnetica”, apoi „Grigore Preoteasa”, apoi din nou „Electromagnetica”.
În cadrul „Fabrica Radiotehnica româno – italiană (Ratec)”, înființată în 1942, s-au fabricat telefoane în colaborare cu firma italiană „Allochio Bianchi” din Milano. După 11 iunie 1948 firma a fost comasată la UMEB.
La „Electromagnetica” au fost 5 etape în fabricarea telefoanelor fixe, potrivit softpedia.com:
– Etapa „Standard”, în care s-au fabricat frumoasele telefoane de ebonită. Producția lor a continuat și după 1948, dar țara de proveniență a anumitor piese s-a schimbat (discurile nu au fost fabricate niciodată în România).
– Etapa în care s-a renunțat la telefoanele de ebonită și au apărut cele cu formă mai modernă (acelea cu colțuri curbate) – în anii 1960.
– Etapa celor cu marginile colțuroase (tip EM-72).
– Etapa diversificării: Au apărut și modele cu formă diferită față de EM-72
– Etapa renunțării la telefoanele cu disc