Cel care a dat teribila veste a fost Ministrul Energiei, Virgil Popescu, acesta a fost invitat în cadrul unei emisiuni tv, miercuri seară și a vorbit despre piața gazelor naturale și economia din România.
Virgil Popescu estimează că preţul gazului natural va ajunge în acest an la nivelul celui din 2019, după ce anul trecuttarifele au scăzut, pe fondul cererii mici generate de pandemie.
“Am auzit de tarife, dar încă nu am văzut tarife, am auzit de scumpiri de 15, de 16% până la sfârşitul anului”.
Ministrul Energiei a declarat faptul că românii nu ar trebui să compare prețurile la gaze și la energie electrică din anul 2020 cu prețurile din anul 2021, deoarece atunci a fost debutul pandemiei de coronavirus și lockdown-ul, iar în perioada aceea prețurile erau foarte joase datorită faptului că nu existau cereri.
“Gazul a plecat anul trecut liberalizarea, la un preţ foarte jos. Să nu uităm că în momentul când facem comparaţia 2021 faţă de 2020, indiferent că vorbim de gaz sau de energie electrică trebuie să gândim că vorbim de un an 2020 care a fost debut de pandemie, lockdown, consum foarte scăzut, preţuri foarte joase pentru că nu a fost cerere de gaze.
Deci nu putem compara 2021 cu 2020 din punct de vedere al preţului.
Virgil Popescu susține că prețul gazelor va ajunge la valoarea prețurilor din anul 2019, deoarece acum cererea de gaze a crescut și economia a început să meargă.
”Preţul gazului la 1 iulie eu cred că ajunge la nivelul preţului gazului din 2019.
Să nu uităm că preţul gazului din 2019 către clientul casnic a fost un preţ reglementat, reglementat prost cu acea Ordonanţă 114, în care producătorii români de gaze naturale pierdeau, câştigau furnizorii, cumpărau ieftin, dar vindeau scump către clienţi. Cred că preţul gazului natural o să ajungă la client la nivelul preţului din anul 2019 pentru că cererea de gaze iar a crescut, economia a început să meargă”, a afirmat ministrul Energiei, miercuri seară, în cadrul unei emisiuni TV.
Ministrul Virgil Popescu susţine că nu a văzut tarifele, dar că a auzit de scumpiri de până la 16 procente faţă de preţul anului trecut.
“Am auzit de tarife, dar încă nu am văzut tarife, am auzit de scumpiri de 15, de 16% până la sfârşitul anului”, a spus ministrul.
El a adăugat că în această vară se constată “un fenomen ciudat”, respectiv menţinerea preţului gazului, deşi vara scădea în mod tradiţional.
“După mine, ar trebui să nu existe scumpiri”, a adăugat ministrul.
Ministrul a mai precizat că se aşteaptă ca, atunci când există o scădere a preţului gazului în cotaţii, aceasta să se regăsească şi în tarifele practicate de furnizori.