Atunci când vine vorba despre sistemul de pensii din România lucrurile sunt destul de complicate. Situația nu este una roz pentru majoritate pensionarilor, iar viitorul pare și mai negru. Mai bine 1,8 milioane de români născuți după anul 1968 vor avea se suferit.
Potrivit calculelor, problemele demografice ale României se vor acutiza în următorii 20-30 de ani, fapt ce va aduce declinul sistemului de pensii. În anul 2030 vor apărea problemele, atunci când o mare parte din „decreței” vor ieși la pensie. Mai exact, în prezent, încă există un echilibru, numărul angajaților fiind mai mare decât cel al pensionarilor, însă, proporțiile urmează să se inverseze.
Potrivit datelor oferite de către Inspecția Muncii, la momentul actual în România există un număr de 5,71 milioane de salariați activi. Aceștia susțin, potrivit CNPP, aproape 4,8 milioane de pensionari. Iar pensia medie este de 1.739 de lei. Anual, statul suplimentează bugetul sistemului public de pensii, oferind și o serie de beneficii pensionarilor cu venituri foarte mici. Astfel, echilibrul este menținut, însă pentru viitor lucrurile se vor schimba dramatic
Pensii mai mici
Echilibrul din prezent se va zdruncina dramatic peste două sau trei decenii. Balanța dintre numărul de pensionari și numărul de angajați se va inversa, potrivit datelor ultimului recensământ. Astfel, dacă se păstrează modul actual de calcul, pensiile vor fi mult mai mici peste 35 de ani, față de nivelul mediu din prezent.
Mai exact, salariul minim brut estimat pe anul 2023, în baza căruia a fost fundamentat bugetul de asigurări de stat, este de 6.789 lei. Acest lucru însemnă că lunar s-ar cotiza la sistemul public de pensii aproape 1.700 lei, adică 20.400 lei/an, respectiv 714.000 lei în toată perioada de 35 de ani până la ieșirea la pensie.