Germania înregistrează aproape 14.000 de contaminări cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore. Anunțul oficial al autorităților: Al treilea val al pandemiei de coronavirus a început deja.
În ultimele 24 de ore, Germania a anunţat 13.655 de noi cazuri de COVID-19 şi 284 de decese. Bilanţul total a ajuns, aşadar, la 2.546.510 cazuri de coronavirus şi 73.560 de decese.
Lothar Wieler, directorul Institutului Koch- principalul for pentru prevenirea bolilor infecţioase din Germania- a declarat că există semne clare că al treilea val al pandemiei de coronavirus a început deja.
Miercuri, Germania a raportat 14.356 de contaminări cu noul coronavirus, iar bilanţul total a crescut la 2.532.947 de cazuri, anunţă Institutul Robert Koch (RKI), relatează Reuters.
Institutul anunţă 321 de morţi din cauza covid-19 în ultimele 24 de ore, iar bilanţul deceselor din cauza covid-19 creşte astfel la 72.810 de la începutul epidemiei.
Brazilia depăşeşte pentru prima oară 2.000 de morţi din cauza covid-19 în 24 de ore
Această ţară cu 212 milioane de locuitori, a doua cea mai îndoială în lume după Statele Unite, înregistrează oficial 270.656 de morţi din cauza covid-19 şi 11,2 milioane de contaminări cu noul coronavirus.
Brazilia şi-a bătut deja ”recordul” deceselor zilnice marţi, când a înregistrat 1.972 de morţi.
Ea a înregistrat miercuri 79.876 de contaminări cu noul coronavirus- al treilea cel mai mare bilanţ zilnic de la începutul epidemiei.
”Ne aflăm în cel mai grav moment al pandemiei în Brzilia, iar nivelul transmiterii variantelor (noului coronavirus) face epidemia şi mai gravă. Anul 2021 va fi şi mai dur”, declară pentru AFP Margareth Dalcolmo, un pneumolog şi cercetător de la Fiocruz, institutul bazilian de referinţă în domeniul sănătăţii publice.
Vaccinarea a început foarte tardiv în această ţară imensă şi are un ritm în continuare lent- 8,8 milioane de persoane (4,2% din populaţie) au fost vaccinate cu o primă doză de vaccin împotriva covid-19, iar 3,05 milioane cu o a doua doză.
În urma multor avertismente din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Organizaţia Panamericană a Sănătăţii (OPS) şi-a exprimat, la rândul său, îngrijorarea.
”Situaţia în Brazilia este foarte îngrijorătoare. Acest lucru ne aminteşte că zone deja foarte afectate de noul coronavirus sunt în continuare vulnerabile la noi infectări”, avertizează directoarea OPS Carissa Etienne.
”Nu trebuie să aşteptăm ca sistemele de sănătate să fie saturate pentru a implementa măsuri de sănătate publică”, subliniază ea.
Majoritatea statelor braziliene şi-au însăsprit restricţiile săptămâna trecută, în pofida negărilor preşedintelui de extremă dreapta Jair Bolsonaro, care minimalizează pandemia neîncetat şi se opune oricărei închideri a afacerilor, în numele apărării locurilor de muncă.
Jair Bolsonaro a adoptat miercuri, într-o ceremonie oficială de promulgare a unei legi care autorizează cheltuieli suplimentare în vederea achiziţionării unor vaccinuri împotriva covid-19, un discurs mai moderat decât de obicei.
El a folosit – un lucru rar – o mască de protecţie.
”Să avem încredere în Guvern, în Minsterul Sănătăţii”, care munceşte ”cu seriozitate şi responsabilitate”, a declarat şeful statului, a cărui gestionare a pandemiei este criticată violent de către specialiştiîn sănătate publică.
Cu doar câteva ore mai înainte, el a fost criticat vehement de către fostul preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, care le-a recomandat brazilienilor ”să nu urmeze niciuna dintre deciziile imbecile ale preşedintelui Republicii şi de Ministerul său al Sănătăţii”.