Președintele CNAS, Andrei Baciu, a transmis o listă valoroasă de servicii medicale preventive gratuite, disponibile pentru românii cu vârsta peste 40 de ani și care nu prezintă simptome. Cu toate că mulți dintre noi neglijăm să acordăm atenție sănătății noastre atunci când suntem asimptomatici, aceste evaluări pot fi cheia pentru o viață sănătoasă și lungă.
Prevenția este, fără îndoială, unul dintre pilonii sănătății noastre. O simplă consultație de evaluare a riscurilor de sănătate poate face diferența între o viață sănătoasă și o viață marcată de boli grave. Mai important este faptul că majoritatea tipurilor de cancere și boli cronice pot evolua în primele stadii asimptomatic. Prin urmare, să nu avem simptome nu înseamnă neapărat că suntem sănătoși.
Persoanele de peste 40 de ani pot face analize gratuite
Nu doar că prevenția este esențială, dar este și cea mai bună investiție pe care o putem face pentru noi înșine și pentru cei dragi. Aceasta nu numai că ne poate prelungi viața, dar ne poate și salva de la suferințe inutile, și ceea ce este remarcabil, nu implică costuri financiare.
În special pentru românii care au trecut de vârsta de 40 de ani, este crucial să cunoaștem serviciile medicale preventive gratuite la care avem acces. CNAS decontează până la trei consultații pe an pentru această categorie de vârstă, iar acestea pot fi programate într-un interval de maxim 6 luni consecutive.
Aceste consultații includ evaluarea și monitorizarea stilului de viață, evaluarea riscului cardiovascular, evaluarea riscului oncologic, evaluarea riscului de boală cronică de rinichi, evaluarea riscului pentru sănătatea mintală, evaluarea riscului privind sănătatea reproducerii și evaluarea riscului de melanom malign.
Ce investigații medicale se află pe listă
Pentru a beneficia de aceste servicii preventive, este important să cunoaștem investigațiile necesare. Printre acestea se numără hemoleucograma completă, VSH (viteza de sedimentare a hematiilor), glicemia, colesterolul seric total, nivelul LDL colesterolului (colesterolul „rău”), creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată (RFGe), PSA (antigen specific prostatic) pentru bărbați, TGO (transaminază glutamic oxalacetică) și TGP (transaminază glutamic piruvică) pentru evaluarea funcției hepatice, determinarea raportului albumină/creatinină urinară pentru evaluarea funcției renale, senologie imagistică (mamografie) la femei, examen Babeș-Papanicolau la 2 ani la femei simptomatice și evaluarea nivelurilor de hormoni tiroidieni (TSH și FT4) la femei.
Aceste investigații și consultații oferite gratuit pot identifica problemele de sănătate în stadii incipiente, atunci când tratamentul este mai eficient și rezultatele sunt mai promițătoare. De exemplu, evaluarea riscului cardiovascular poate ajuta la identificarea problemelor legate de tensiunea arterială, colesterol și glicemie, permițând intervenția timpurie pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, care sunt o cauză principală a decesului în România și în întreaga lume.
De asemenea, evaluarea riscului pentru sănătatea mintală este deosebit de importantă, deoarece afecțiunile mintale pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții. Prin identificarea problemelor de sănătate mintală în stadii incipiente, se pot oferi intervenții și tratamente adecvate pentru a preveni agravarea acestor afecțiuni.