Vești bune pentru cei care vor fonduri europene nerambursabile în anul 2024. Aceștia pot primi mai mulți bani. România are posibilitatea să primească aproximativ 4 miliarde de euro prin intermediul Politicii de Coeziune a Uniunii Europene.
Fondurile europene nerambursabile reprezintă o resursă crucială de finanțare pentru atât autoritățile centrale și locale, cât și pentru antreprenorii români care doresc să își dezvolte sau să își extindă afacerile. O veste îmbucurătoare pentru cei interesați de astfel de fonduri în 2024 este că în cadrul exercițiului bugetar al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, România are posibilitatea să primească aproximativ 4 miliarde de euro prin intermediul Politicii de Coeziune a UE.
Vești bune pentru cei care vor fonduri europene nerambursabile! Câți bani pot primi
Toți cetățenii europeni, precum și mulți alți oameni din întreaga lume beneficiază în mod direct sau indirect de bugetul Uniunii Europene. UE sprijină milioane de studenți, mii de cercetători și numeroase orașe, regiuni și organizații non-profit. Fiecare cetățean al UE are posibilitatea de a solicita finanțare din partea UE, având acces la diverse programe de finanțare în funcție de natura activității sau a proiectului lor.
Există, de asemenea, oportunități de finanțare care sunt implementate direct de către statele membre, cum ar fi Mecanismul de Redresare și Reziliență sau Fondul pentru o Tranziție Justă. Înainte de a solicita finanțare, este întotdeauna recomandabil să consultați orientările specifice privind cererile de proiecte/propuneri/oferte pentru a vă asigura că îndepliniți criteriile de eligibilitate.
Pentru fiecare program de finanțare și cerere de proiecte/propuneri/oferte, sunt stabilite criterii specifice. În ceea ce privește granturile, dacă propunerea dvs. este considerată admisibilă și eligibilă, procesul de selecție începe, de obicei, cu evaluarea de către experți independenți, care vor analiza propunerea și o vor evalua în funcție de criteriile de selecție și de atribuire.
Cele mai frecvente profiluri de beneficiari care solicită finanțare din partea Uniunii Europene sunt următoarele: tinerii; cercetătorii; agricultorii; întreprinderile; organismele publice – oraşe şi regiuni și ONG-uri.
Uniunea Europeană a alocat fonduri nerambursabile pentru românii care se află în nevoie, aceștia fiind încurajați să depună cereri pentru a beneficia de acestea.
Fondurile europene nerambursabile reprezintă un instrument de finanțare utilizat de UE pentru a reduce discrepanțele de dezvoltare dintre diferitele regiuni. Administrarea acestor fonduri este realizată în colaborare între Comisia Europeană și statele membre. În cazul României, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), împreună cu instituțiile subordonate, are responsabilitatea gestionării acestora.
Tipurile de fonduri pe care le pot accesa românii
Românii pot accesa fondurile europene nerambursabile prin intermediul următoarelor programe:
1. Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR): Este un instrument principal al politicii de coeziune europene, creat în 1975 pentru a reduce discrepanțele de dezvoltare dintre regiunile europene și a îmbunătăți nivelurile de trai în regiunile defavorizate. În perioada 2021-2027, UE a alocat peste 392 de miliarde de euro pentru politica de coeziune, aproximativ 226 de miliarde de euro fiind direcționate către FEDR.
2. Fondul Social European (FSE): Principalul instrument prin care UE sprijină crearea de locuri de muncă, ajută oamenii să obțină locuri de muncă mai bune și asigură oportunități profesionale echitabile pentru toți cetățenii UE. Anual, UE alocă 10 miliarde de euro pentru îmbunătățirea perspectivei de angajare a europenilor.
3. Fondul de Coeziune (FC): Creat în 1994, oferă finanțare pentru proiecte în domeniul mediului și al rețelelor transeuropene în statele membre cu un venit național brut pe cap de locuitor mai mic de 90% din media UE. În perioada 2021-2027, UE a alocat 42,6 miliarde de euro pentru FC, din care România ar urma să primească peste 4 miliarde de euro.
4. Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR): Este parte a Programului pentru Dezvoltare Rurală (PAC), care contribuie la realizarea obiectivelor de dezvoltare rurală stabilite de UE. Bugetul alocat FEADR pentru perioada 2021-2027 este de 95,5 miliarde de euro, din care 8,1 miliarde de euro provin din instrumentul de redresare NextGenerationEU.
5. Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime (FEPAM): Conform Politicii Comune în Domeniul Pescuitului, FEPAM impune reguli pentru gestionarea durabilă a flotelor europene de pescuit și conservarea stocurilor de pește.