Relaxarea restricțiilor vine cu surpize pentru autorități și pentru cetățeni. Potrivit statisticilor, în ultimele zile s-a înregistrat o scădere a numărului de îmbolnăviri, ceea ce aduce cu sine încurajarea că lucrurile merg spre bine. Chiar și așa, părerile medicilor confirmă faptul că puterea virusului este slăbită atât în România, cât și în Europa.
“Agresivitatea şi capacitatea de diseminare a virusului este mai redusă”
În România au fost confirmate pozitiv cu COVID-19 aproximativ 20.000 de persoane, dintre care 13.526 au fost deja vindecate. În ultimele zile s-au înregistrat mai puține cazuri decât în oricare perioadă, ceea ce arată că România se află pe o pantă descendentă, așa cum afirmă medicii.
Nelu Tătaru a transmis de curând că „Suntem pe o pantă descendentă. Avem evaluarea fiecărei zile ca număr de testări, am avut un număr de testări mai mic și atunci avem și un număr de cazuri noi mai mic pentru că a fost acest weekend”.
De asemenea, Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie a declarat că efectele virusului sunt mai reduse, acest lucru datorându-se și respectării restricțiilor de către cetățeni: ”Agresivitatea şi capacitatea de diseminare a virusului este mai redusă pentru că în principiu, la modul general, măsurile au fost respectate. Totodată, există această prezumţie că o mare parte din populaţie probabil a trecut prin boală”.
Într-un interviu acordat la Digi24, ministrul Sănătății a declarat că autoritățile se pregătesc pentru cel de-al treilea val de relaxare, începând cu 15 iunie. În acest moment, secțiile de Terapie Intensivă au constant sub 200 de pacienți internați, ceea ce arată că și o posibilă creștere a cazurilor nu va pune în pericol sănătatea cetățenilor.
Când am putea scăpa de obligativitatea de a purta măști de protecție
În ciuda situației favorabile din România, pandemia trebuie încă ținută sub control, așa cum a confirmat și minstrul Sănătății, Nelu Tătaru, în cadrul unei intervenții la Antena . Acesta a menționat că obligativitatea purtării măștilor ar putea dispărea după 15 iulie: „Dacă privim în acest moment, nu discutăm despre măsura de renunțare la măști. Poate după 15 iulie se discută despre așa ceva„, precizează Tătaru.
În egală măsură, medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, dezvăluie faptul că virusul şi-a pierdut din putere, dar încă nu există informaţii concrete despre transmisibilitatea acestuia: „Că virusul şi-a pierdut din putere e aşa … o afirmaţie care e şi greu de definit din punct de vedere ştiinţific. Putem să discutăm dacă transmisibilitatea a scăzut, dar acest lucru nu cred că este încă demonstrate”, motiv pentru care măsurile de prevenție vitale trebuie să existe.