Compania Johnson & Johnson (J&J) a început joi studiile clinice de siguranţă pe oameni pentru vaccinul său împotriva Covid-19, după publicarea detaliilor referitoare la un studiu pe maimuţe care a arătat că vaccinul său candidat cel mai performant a oferit o protecţie puternică într-o singură doză, transmite News.ro.
Atunci când au fost expuse la virus, toate cele şase animale vaccinate au fost complet protejate de îmbolnăvirea plămânilor şi cinci din şase au fost protejate de infecţie, care a fost măsurată prin prezenţa virusului în nări, potrivit studiului publicat în revista Nature.
”Acest lucru ne dă încredere că putem testa vaccinul într-o singură doză în această epidemie şi să aflăm dacă are un efect protector asupra oamenilor”, a declarat dr. Paul Stoffels, directorul ştiinţific al J&J, într-un interviu telefonic.
Producătorul de medicamente a anunţat că a început un studiu clinic pe oameni în fază incipientă, în Statele Unite şi Belgia, şi că va testa vaccinul său candidat pe mai mult de 1.000 de adulţi sănătoşi cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani, precum şi pe adulţi cu vârste pornind de la 65 de ani.
Guvernul american susţine activităţile J&J în domeniul vaccinului pentru Covid-19 cu fonduri de 456 de milioane de dolari, în cadrul unui program de accelerare a producţiei de vaccinuri pentru oprirea pandemiei care a infectat milioane de oameni şi a ucis peste 660.000 de persoane la nivel mondial.
Rusia speră să fie prima în curs pentru vaccin
Rusia a anunţat că speră să lanseze producţia industrială a două vaccinuri împotriva covid-19, în septembrie şi în octombrie. Moscova speră să producă 200 de milioane de doze de vaccin, a anunţat vicepremierul rus Tatiana Golikova
Două vaccinuri concepute de cercetători ruşi ”sunt în prezent cele mai promiţătoare”, a declarat Golikova într-o reuniune prin videoconferinţă cu preşedintele rus Vladimir Putin, consacrată pandemiei de coronavirus. Primul vaccin este dezvoltat de Ministerul rus al Apărării şi Centrul de Cercetare Epidemiologică şi Microbiologică Nikolai Gamaleia. El este testat deja pe oameni, potrivit lui Tatiana Golikova.
”Lansarea producţiei sale industriale este avută în vedere în septembrie 2020”, în urma unei certificări şi unor teste clinice suplimentare asupra a 1.800 de persoane, a precizat vicepremierul rus.