Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat joi că tinerii cu vârste sub 20 de ani, în special băieţii, sunt mult mai expuşi riscului de a dezvolta complicaţii cardiace în urma trecerii prin infecţia cu SARS-CoV-2 decât în urma vaccinării.
Valeriu Gheorghiţă spune că autorităţile vor derula o campanie de informare prin intermediul şcolilor, care vor organiza şedinţe online cu părinţii, pentru a convinge cât mai multe persoane, din toate categoriile de vârstă, cu privire la beneficiile vaccinării anti-COVID.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a declarat că tinerii cu vârste sub 20 de ani, în special băieţii, sunt mult mai expuşi riscului de a dezvolta complicaţii cardiace în urma trecerii prin infecţia cu SARS-CoV-2 decât în urma imunizării anti-COVID-19.
„În perioada următoare, în a doua jumătate a lunii august, cel puţin pentru perspectiva începerii şcolilor pregătim o campanie de comunicare şi de informare cu sprijinul Direcţiilor de Sănătate Publică împreună cu Inspectoratele judeţene şcolare, respectiv fiecare unitate de învăţământ va avea anumite şedinţe cu părinţii, şedinţe online şi va participa un medic.
(Miza este- n. red.) vaccinarea persoanelor tinere eligibile, dar nu în ultimul rând, şi poate mai important, vaccinarea părinţilor şi a bunicilor”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, joi seară, într-o emisiune la B1 TV.
Medicul colonel a explicat că riscul de a dezvolta complicaţii în urma trecerii prin boală este, inclusiv în rândul copiilor, mai mare decât riscul de complicaţii post-vaccinare.
„Copiii ştim foarte clar că au un risc mic de a dezvolta forme severe. Vaccinarea, pe de altă parte, aduce beneficii clare şi în cazul copiilor cu vârsta de peste 12 ani prin faptul că poate să reducă riscul anumitor complicaţii inflamatorii, cum este sindromul inflamator multisistemic, cu afectare cardiacă. Avem deja date care ne arată că cei cu vârsta sub 20 de ani, băieţii în general, care trec prin infecţia cu SARS-CoV-2 au un risc de şase ori mai mare de a dezvolta complicaţii cardiace, în speţă miocardită, comparativ cu riscul care îl asociază vaccinarea. Deci iată, am putea spune că prin vaccinare putem scădea inclusiv riscul de afectare cardiacă. Atunci când ne gândim dacă vaccinez sau cu copilul şi decid că nu-l vaccinez de teama să nu facă miocardită este o abordare greşită. De ce? Pentru că prin infecţie, prin trecerea prin boală riscul de afectare e mult mai mare”, a precizat medicul.
Gheorghiţă a menţionat că, în prezent, la nivel naţional imunitatea cumulată post-boală şi post-vaccinare este de aproximativ 45-50% din populaţie.
Valeriu Gheorghiţă consideră că, la opt luni de la debutul campaniei de imunizare, nu mai este „acceptabil” ca în spitale să se mai dezvolte focare de COVID-19. El afirmă că sunt medici care nu doresc să se vaccineze pe motiv că se pot proteja de infecţie folosind echipamentele sanitare.
„Cred că nu mai avem niciun motiv pentru care să vedem focare de COVID-19 în spitale. Aşa ceva, personal, ca medic, nu mai cred că este acceptabil în condiţiile în care suntem la opt luni de la debutul campaniei de vaccinare, în condiţiile în care personalul medical a fost primul prioritizat încă de la debut”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.
Medicul a menţionat că aproximativ 70% dintre medicii din spitale sunt vaccinaţi şi că, în general, în spitalele care tratează pacienţi cu infecţia cu SARS-CoV-2, rata de imunizare în rândul medicilor este şi de peste 90%.
„Sunt în continuare cadre medicale care, pe de o parte, mizează pe faptul că se pot proteja foarte bine şi atunci nu se vor îmbolnăvi. Pe de altă parte, sunt colegi care au trecut prin boală şi este un motiv pentru care au amânat decizia de vaccinare sau care nu doresc să se vaccineze. Sunt situaţii punctuale în care oamenii vedem că au o atitudine care, cumva, este descurajantă pentru vaccinare, dar motivul nu este neîncrederea în ştiinţă şi neîncrederea în beneficiile vaccinului, ci pur şi simplu consideră că au o altă alternativă prin care se pot proteja… Pe de altă parte, atâta timp cât cerem pacienţilor să fie vaccinaţi, trebuie să oferim şi noi această dovadă de încredere”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.