Industria energiei din Statele Unite a început marţi pregătirile pentru a se proteja de uraganul Laura, reducând producţia într-un ritm nemaiîntâlnit în ultimii 15 ani, de la uraganul Katrina, şi oprind activităţile de rafinare la unităţile de pe coastele Texasului şi Louisianei, relatează Reuters.
ntensitatea furtunii va creşte şi va deveni un uragan major, urmând să lovească joi coasta cu vânturi de 185 de kilometri pe oră, potrivit Centrului Naţional pentru Uragane.
Intensificarea furtunii va ridica nivelul oceanului cu 3 metri pe coasta Texasului şi ar putea deveni un uragan de categoria a 4-a, a declarat Chris Kerr, meteorolog la DTN, furnizor de date pentru agricultură, energie şi vreme.
Luni, furtuna a dus la oprirea producţiei a 1,5 milioane de barili pe zi de ţiţei, la oprirea a 82% din producţia offshore din Golful Mexic, aproape de nivelul de 90% atins în urmă cu 15% din cauza uraganului Katrina.
Rafinăriile au oprit procesarea a cel puţin 1,8 milioane de barili de petrol pe zi, 10% din capacitatea totală a Statelor Unite, potrivit datelor Reuters.
Uraganul Laura amenință planeta. Industria petrolieră este în pericol din cauza fenomenului
Preţurile benzinei au crescut marţi, din cauza reducerii producţiei, avansul faţă de ziua de vineri fiind de 10,3%.
Furtuna va lovi o zonă care asigură peste 45% din capacitatea totală de rafinare a petrolului din Statele Unite şi 17% din producţia de petrol, potrivit Administraţiei pentru Informaţii în Domeniul Energiei.
Cheniere Energy, cel mai mare exportator american de gaze naturale lichefiate (GNL), a evacuat angajaţii şi a suspendat operaţiunile la terminarul său de export de GNL Sabine Pass, de la graniţa dintre Texas şi Louisiana.
Motiva Enterprises, Total şi Valero Energy au început să reducă activitatea la rafinăriile lor din Port Arthur, Texas, potrivit unor persoane apropiate situaţiei. Cele trei companii procesează cumulat peste 900.000 de barili de petrol pe zi.
Total şi Motiva au confirmat închiderea rafinăriilor, iar Valero a refuzat să comenteze.
Exxon Mobil a început să oprească producţia la rafinăria sa mare din Beaumont, Texas, şi a redus activitatea la rafinăria Baytown, Texas, înainte de o posibilă închidere, au declarat persoane apropiate situaţiei.
Un purtător de cuvânt al Exxon nu a comentat imediat. Dacă rafinăria de la Baytown va fi închisă, măsurile cumulate ale companiilor vor afecta o producţie de peste 2,3 milioane de barili de petrol pe zi.