Prețurile tot mai mari din ultimul an, mai ales atunci când vine vorba de energie, îi fac pe români să se gândească cu groază la facturile pe care le vor primi iarna aceasta.
Totuși, pentru a ține cât de cât sub control costurile, pe lângă deja obișnuitele recomandări privind reducerea consumului de energie atunci când nu este necesară utilizarea electrocasnicelor sau iluminatului, există și unele trucuri pentru a economisi bani.
Spre exemplu, locul din casă în care amplasăm termostatul este foarte important și, dacă facem acest lucru corect, ne poate ajuta să plătim mai puțin.
Vremea a ținut cu românii până acum, dar temperaturile urmează să scadă tot mai mult pe măsură ce se apropie iarna, așa că și cei care încă nu au pornit căldura vor trebui, la un moment dat, să o facă.
O greșeală pe care multe persoane o fac este că se gândesc că locul unde țin termostatul în casă nu este foarte important. Total fals. Dacă știm unde să amplasăm acest aparat, avem șanse să facem economie de energie.
Unde este bine să ținem termostatul pentru a face economie
Termostatul reglează și menține constantă temperatura din casă, iar locul în care este amplasat, dar și setările acestuia, ne pot ajuta să primim o factură mai mică la final de lună.
Astfel, termostatul trebuie în primul rând să fie poziționat în partea centrală a casei și la 1,3 – 1,5 metri de podea, informează Antena3.
Foarte important este și ca acesta să fie amplasat pe un perete interior.
De asemenea, pentru un confort sporit, se recomandă ca termostatul să fie montat în camera în care stăm cel mai mult, cum ar fi sufrageria.
Unde nu ar trebui montat
Trebuie să fim atenți și unde NU este indicat să montăm acest aparat, dacă dorim să evităm să plătim foarte mult pentru încălzire.
Termostatul măsoară, practic, temperatura din locul în care este amplasat și transmite mai departe comenzi către centrală, pentru ca aceasta să pornească sau să se oprească, în funcție de necesități. Astfel, este important ca termostatul să nu fie lângă o gură de ventilație, spre exemplu.
De asemenea, nu se recomandă ca acesta să fie montat în bucătărie sau baie, nici pe hol. Totodată, ideal este ca termostatul să nu fie montat în apropierea ușilor sau ferestrelor.