Contactați-ne
ROL.ro
  • Actualitate
  • Ortodoxie
  • Economie
  • Sport
  • IT / Tech
  • Timp liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Ortodoxie
  • Economie
  • Sport
  • IT / Tech
  • Timp liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
ROL.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Un start-up olandez cultivă carne de porc în laborator: Vrem să schimbăm lumea

4 martie 2020
in Diverse, Timp liber

Un start-up olandez se pare că a găsit o soluţie pentru consumatorii preocupaţi de protejarea mediului care au dificultăţi să renunţe la produsele animale – carnea de porc cultivată în laborator, care nu dăunează nici animalelor, nici planetei, relatează vineri Thomson Reuters Foundation, conform Agerpres.

Meatable va dezvălui în această vară primul său prototip de carne de porc realizată în totalitate din celule animale cultivate, în locul celei provenind de la animale sacrificate, a anunţat directorul executiv al companiei.

Top 10 jucători de tenis din România

24 martie 2022

Trucul surprinzător al bucătarilor profesioniști: De ce să adaugi făină în tigaie atunci când prăjești ochiuri

10 mai 2025

Alimentul care te ține departe de țânțari chiar și când ai geamurile deschise. Trucul care te scapă de cheltuieli

8 august 2023

Condimentul care ajută creierul să se repare singur. Se amestecă cu apă caldă şi se bea dimineaţa, pe stomacul gol

4 august 2023

Spre deosebire de alte companii din America, Europa şi Israel care se întrec pentru a dezvolta „carne curată”, prietenoasă cu mediul, carnea de porc realizată de Meatable nu foloseşte ser animal, un fluid derivat din sânge.

„Încercăm să ajutăm la rezolvarea unora dintre cele mai importante provocări din lume… nu vrem doar să facem unul sau doi hamburgeri, vrem să schimbăm lumea”, a declarat Krijn de Nood, CEO al companiei care a strâns 10 milioane de dolari în decembrie de la investitori printre care şi Comisia Europeană.

Cu o singură celulă provenită de la un animal viu „într-un mod complet nedureros”, Meatable poate produce loturi mari de celule necesare pentru a produce carne „în câteva zile până la câteva săptămâni” în loc de câteva luni, potrivit companiei.

Tehnologia a fost introdusă pentru prima dată de universităţile Stanford şi Cambridge şi se bazează pe o descoperire despre manipularea celulelor vii, recompensată în 2012 cu premiul Nobel.

„Carnea curată” este susţinută de oameni de ştiinţă şi specialişti în protecţia mediului atribuindu-i-se un rol potenţial marcant în lupta contra schimbărilor climatice.

Creşterea animalelor contribuie cu aproximativ 14,5 procente la cantitatea de emisii gaze cu efect de seră responsabile pentru încălzirea planetei, conform Organizaţiei Naţiunilor Unite, iar terenurile utilizate în acest scop reprezintă o cauză semnificativă a defrişărilor, notează Thomson Reuters Foundation.

Companii precum Aleph Farms şi Memphis Meats încearcă să obţină carne de vită şi de pasăre prin cultivarea celulelor animale în vase Petri şi apoi în bioreactoare de mari dimensiuni, similare cuvelor de fermentaţie utilizate pentru producţia de bere.

Costurile astronomice de producţie au scăzut, de la cel al unui burger cultivat în laborator în 2013, care a costat 280.000 de dolari, până la aproximativ 100 de dolari pe kilogram de carne cultivată.

Însă, obstacolele se menţin. Crescătorii de vite din America fac presiuni pentru o legislaţie care ar împiedica utilizarea cuvântului „carne” pentru a descrie carnea pe bază de plante sau cultivată în laborator deoarece, în opinia lor, aceasta „nu este derivată din animale născute, crescute şi recoltate în mod tradiţional”.

Producţia de carne cultivată cu un aport masiv de energie poate de asemenea să stimuleze şi mai mult încălzirea globală pe termen lung în comparaţie cu unele metode de creştere a vitelor în cazul în care lumea eşuează pe calea reducerii emisiilor de carbon, potrivit unui studiu publicat în 2019 şi realizat de Oxford Martin School din Marea Britanie.

Există de asemenea concurenţă, din partea produselor din carne pe bază de plante, care îşi îmbunătăţesc gustul şi textura pentru a imita carnea.

De Nood, fost consultant la compania McKinsey, a declarat că produsele Meatable se adresează consumatorilor cărora le place carnea, dar „se simt din ce în ce mai incomodaţi de modul în care aceasta este produsă”. Un sentiment cu care Nood este familiarizat. „Mănânc din ce în ce mai puţină carne… dar uneori mi-e poftă de-un hamburger”, a spus el râzând.

Compania îşi concentrează atenţia asupra generaţiilor tinere, care sunt din ce în ce mai preocupate de schimbările climatice, a spus el amintind un mesaj pe care l-a primit recent de la un investitor. „Fiul meu de 13 ani tocmai a renunţat la carnea de vită după ce a citit despre impactul pe care îl au vacile asupra schimbărilor climatice şi astfel am căzut de acord că următoarea lui friptură va fi crescută în laborator”, menţiona textul.

„Cred că acesta este consumatorul nostru ţintă”, a subliniat De Nood.

ShareTweetPinTrimiteTrimite
Urmatorul Articol

Japonia ar putea amâna Jocurile Olimpice de la Tokyo din cauza epidemiei de coronavirus

Ionuț Dumitru, vehiculat ca premier tehnocrat în negocierile blocate dintre cele patru partide

13

Părintele Calistrat: „Rugăciunea de Aur este fix la miezul nopţii!” Rosteşte-o acum şi ai să vezi ce putere are:

18

Alimentul care te ține departe de țânțari chiar și când ai geamurile deschise. Trucul care te scapă de cheltuieli

08

Alocaţii iunie 2025. Se amână plata banilor. Când se virează pe card cei 719 lei

16

Poveste de viata: “Am 50 de ani și nu am copii. Dar nu trebuie să te plângi de mine — dimpotrivă, mă simt foarte fericit”

13

Cum alegi cele mai bune plase de mini fotbal

02

Horoscop JOI, 23 mai 2024. Decizie importantă în afaceri şi o moştenire neaşteptată

23

Moșii de vara 2025: Ce trebuie să dăm de pomană pe 7 iunie

03

Ce pensie primește un român în 2025 după 15 ani lucrați în grupa I de muncă: Care este noua formulă de calcul

10

Reduceri salariale majore pentru angajații SRI și STS după alegeri. Norma de echipare, norma de hrană și sporul de risc – eliminate sau diminuate

03
ROL.ro

© 1998-2025 ROL.ro | Contact

  • Ortodoxia.me
  • DailyNews.ro
  • Femina.ro
  • Travel.ro
  • Cinema.ro

  • Termeni si Conditii
  • Informatii Cookies
  • Politică de Confidențialitate
  • ANPC
  • Contact

Urmariti-ne

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Ortodoxie
  • Economie
  • Sport
  • IT / Tech
  • Timp liber
Contactați-ne

© 1998-2025 ROL.ro | Contact

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii aici