Îngrijorările pensionarilor din România devin tot mai mari. Specialiștii au anunțat că în perioada următoare există posibilitatea ca un milion de pensionari să rămână fără pensii. Ceilalți pensionari nu vor lua o pensie pe măsura contribuției lor.
Specialiștii au anunțat că aproximativ un milion de pensionari din țară vor rămâne fără pensie în perioada următoare.
Deficitele bugetare din România, alături de numărul crescut de români care vor ieși la pensie până în anul 2030, le ridică îngrijorări serioase specialiștilor din țară. Mai mult de atât, pensionarii vor fi nevoiți să contribuie mai mult, comparativ cu pensia pe care o vor primi, din cauza speranței reduse de viață.
Se preconizează că în perioada următoare vor ieși la pensie aproape 1,6 milioane de persoane, ceea ce va pune o presiune uriașă pe sistemul public de pensii.
Este vorba despre „decreței”, mai exact persoanele născute în perioada în care Nicolae Ceaușescu a interzis avortul în România. În perioada 1967- 1969, 1,4 milioane de persoane s-au născut, iar în următorii ani vor ieși la pensie.
În cazul în care bugetul de pensii rămâne neschimbat, calculele artă că în 2030, după adăugarea celor 1,4 milioane de pensionari, vor exista persoane care rămân fără venituri.
Bugetul de pensii nu va putea acoperi pensiile a aproximativ un milion de pensionari din România. În prezent, în țara noastră există 5.000.000 de pensionari, iar după pensionarea decreților, numărul pensionarilor ar putea depăși 6.500.000.
Înainte de Marea Recalculare din septembrie 2024, Guvernul avea nevoie de 13,7 miliarde de lei pentru plata pensiilor, însă suma a crescut cu 2,5 miliarde de lei lunar de la 1 septembrie, potrivit newsweek.ro.
Românii vor fi nevoiți să muncească mai mult
Andreea Nică, vicepreședintele CFA România, a explicat deficitul bugetar cu care se confruntă țara noastră a fost mărit din cauza Marii Recalculări a pensiilor, dar și de salariile din sectorul bugetar.
„Am avut o creștere a pensiilor anul trecut, în septembrie, care nu a fost ancorată în o sursă de venit bugetar. A fost o creștere cu scop electoral, evident. S-a putut face din pix. Este o creștere bună pentru că aveam pensiile mult prea mici. În același timp, este o creștere bazată pe salarii care au crescut mai lent”, a spus Andreea Nică.
Și salariile mici își pun amprenta asupra deficitului bugetar, deoarece pentru acestea se plătesc taxe mici, care nu pot susține plata pensiilor.
„Avem peste un milion de români care câștigă salariul minim pe economie și, bineînțeles, contribuțiile lor, impozitele pe care le plătesc, sunt la nivelul acesta. Așa că este bine că avem pensii care au crescut, este însă complicat pentru că o mare parte din deficit poate fi explicată prin această creștere de pensii și de salarii în sectorul bugetar”, a menționat vicepreședintele CFA România.
Un studiu realizat de CFA România a arătat că românii care nu trăiesc peste 74 de ani nu ajung să recupereze suma pe care au contribuit-o la sistemul public de pensii. Andreea Nică a adăugat că în aproximativ 20 de ani, pensionarii nu vor mai avea pensii în niciun fel dacă nu vor fi încurajați să lucreze mai mult.