Un ciclon mediteranean aduce furtuni și vijelii de cod roșu în Polonia, cu averse de 70l/mp, grindină și vijelii cu rafale de vânt de 70 km/h. Un cod portocaliu este în vigoare în Germania și Serbia, și este cod galben în vestul Romaniei, precum și în restul țărilor din sudul și sud-estul Europei.
În România, ANM a emis joi un cod galben de furtuni, grindină și vânt puternic, valabil până diseară la ora 21:00.
În Banat, Crișana și vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50…60 km/h), vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.
Astfel de fenomene se vor semnala izolat și în restul teritoriului.
Vineri, 25 aprilie, vremea va fi instabilă local în zonele montane și în sud-estul țării.
În Capitală, joi, vremea va fi deosebit de caldă, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 25 de grade.
Cod galben de inundaţii în România, pe râuri din şase judeţe, până vineri dimineaţa
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, o atenţionare Cod galben de inundaţii, valabilă până vineri dimineaţa în şase bazine hidrografice.
Conform prognozei de specialitate, în intervalul 24 aprilie, ora 13:00 – 25 aprilie, ora 9:00, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi a propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie, pe râurile din bazinul hidrografic Coşuştea (afluent al râului Motru) – judeţul Mehedinţi.
De asemenea, pe parcursul zilei de joi, până la ora 00:00, fenomene hidrologice similare se vor înregistra pe următoarele cursuri de apă: Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Cluj), Barcău – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Sălaj şi Bihor), Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Arad) şi Crişul Alb – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Hunedoara şi Arad).
Hidrologii menţionează că viituri rapide, cu posibile efecte de inundaţii locale, se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele Bihor şi Cluj.