Meteorologii avertizează: este posibil ca în perioada următoare un ciclon care acum se dezvoltă în zona de est a Mării Negre să afecteze și zona țării noastre. După canicula prelungiră, nu e exclus să ne trezim din nou cu inundații, cum se întâmplă în prezent în Turcia.
Un ciclon care începe să se dezvolte în Marea Neagră ar putea afecta o parte din Europa de Est, inclusiv România, avertizează Denisa Ţicu, specialist în meteorologie. Experții meteo prognozează cantități uriașe de apă, de circa 200 de litri pe metru pătrat, în zona de Sud a Rusiei partea de sud a Ucrainei și nordul Turciei.
“Este imens, sunt precipitații care vor avea caracter torențial pentru că și în zonele respective temperaturile au fost foarte ridicate în această perioadă și urmează o vreme la extrem în jumătatea estică a Europei.
Este posibil să ne afecteze și pe noi pentru că e posibil ca ciclonul să ajungă în zona de coastă a Mării Negre” a declarat meteorologul la Antena 3.
Dacă în Grecia nu a mai plouat timp de o lună și nici în următoarele 10-12 zile nu va cădea strop de apă, conform prognozelor, nu același lucru se întâmplă în Turcia.
“Noi am mai trecut într-o astfel de perioadă în urmă cu o lună de zile. Am văzut ce a lăsat în urmă acest ciclon care s-a format chiar deasupra Mării Negre. Au fost cantități uriașe de apă au fost intensificări de vânt, vijelii, toate aceste fenomene prezente pe partea de sud-est a țării. Ne amintim de sudul Moldovei, zona Dobrogei chiar și Muntenia, au fost astfel de fenomene și posibil ca în perioada următoare acest ciclon care acum se dezvoltă în zona de est a Mării Negre să afecteze și zona țării noastre”, a mai spus Denisa Ţicu la Antena 3.
Autoritățile turce au evacuat miercuri un spital și au căutat o femeie dispărută după ploi abundente care au provocat inundații masive și alunecări de teren în nordul Turciei, potrivit AFP.
Acest dezastru natural, care a lovit mai multe regiuni care se învecinează cu Marea Neagră, a venit în timp ce Turcia abia se recupera din incendiile mari care au ucis opt persoane în sudul turistic al teritoriului său.
Cei 45 de pacienți dintr-un spital din provincia Sinop au trebuit să fie transportați la o altă unitate din cauza creșterii apelor, a declarat ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, conform Hotnews.
Salvatorii duceau pacienți în bărci de cauciuc pe care le-au târât pe o stradă inundată, potrivit imaginilor postate de autoritățile locale pe Twitter.
“Acesta este un dezastru pe care nu l-am experimentat de 50 sau 100 de ani, probabil. Am înregistrat în anumite locuri precipitații record”, a declarat ministrul Agriculturii și Silviculturii, Bekir Pakdemirli.