În aceste zile, un nor de praf saharian va afecta România, concentraţia maximă a particulelor de praf şi nisip provenit din Sahara resimțindu-se încă de marţi. Maşinile şi geamurile caselor vor fi acoperite de particule roşiatice, iar cei alergici ar putea avea de suferit, potrivit a1.ro.
Agenţia Naţională de Meteorologie din Ungaria a avertizat că, începând de duminică seară, norul de praf saharian se afla deasupra Ungariei încă de luni, 16 aprilie deasupra părţii de Vest a României.
În ultima vreme, astfel de episoade sunt tot mai dese – susţin meteorologii. Deşi nu e periculos, aerul încărcat cu particule sahariene poate agrava alergiile sau afecţiunile respiratorii existente, sunt de părere medicii.
Furtunile de nisip şi praf venite din deşertul Sahara sunt cunoscute pe plan local ca „simoom” sau „simoon”. Specialiştii subliniază că numărul furtunilor de praf sahariene a crescut de aproximativ 10 ori în jumătate de secol, din 1950.
Efectele norului de praf sunt deja vizibile în special în vestul și nordul țării. Spre exemplu, în Oradea, mașinile au fost acoperite de un strat fin de praf roșiatic. „Chiar de două zile am citit pe internet despre acest praf saharian care a ajuns asupra orașului Oradea, chiar am observat în dimineața aceasta pe mașini o peliculă subțire de praf roșu, roșiatic pe capotă”, spune un localnic, potrivit digi24.ro.
„Chiar ieri mi-am dus mașina la spălătorie, am observat că s-a depus un strat pe mașină. Chiar nu știu dacă să o iau de bună sau nu, nu știu dacă este chiar sănătos pentru sănătate. Nu este un motiv de panică, de aceea noi recomandăm cetățenilor care vor să se simtă mai protejați, să-și limiteze activitățile în aer liber, iar aerisirea locuințelor să se facă pe perioade limitate”, susţine Dorel Țîrț, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.
„Aș purta mască protectoare, ceva. Respirăm ce primim, asta nu putem noi schimba”, susţine o doamnă.
„O avertizare nu a existat, dar monitorizările s-au efectuat sau se efectuează la stațiile de monitorizare a calității aerului din municipiul Oradea, la cele trei stații. Nu s-au înregistrat depășiri ale concentrațiilor maxime admise”, susţine Adriana Calapod, directorul executiv APM Bihor.
Specialiştii susțin că norul de praf saharian se va retrage în cursul zilei de astăzi, odată cu intrarea unui front de aer rece care va curăța atmosfera.
Surse: a1.ro, digi24.ro.
CITEȘTE ȘI:
O AVALANȘĂ a lovit-o și a ținut-o blocată sub zăpadă 58 de ORE! E UIMITOR cum a reușit să supraviețuiască…”Am mâncat și am băut…”
O avalanșă puternică a avut loc în Italia, un munte de zăpadă prăvălindu-se peste un hostel cu turiști, printre care se numărau și Georgia și logodnicul ei Vincenzo.
Tânăra de 22 de ani povestește că era pe hol cu iubitul ei când avalanșa i-a luat prin surprindere, iar când s-a trezit din inconștiență a văzut că era totul acoperit și erau blocați.
Aceasta povestește cum Vicenzo a ajutat-o să supraviețuiască, menținând-o calmă pe ea și pe ceilalți oameni blocați cu ei în același hotel, fiind și copii acolo.
Într-un final, după 58 de ore, au auzit salvatorii că începuseră dă dea găuri în pereți pentru a-i scoate pe supraviețuitori.
Georgia spune că au stat atâta timp fără apă și mâncare, reușind să supraviețuiască cu zăpadă. Au mâncat zăpadă pentru a-și umple stomacurile.