Boli grave pentru cei care se bucură de chilipiruri alimentare. Nu tot ce e ieftin este și bun, se pare că sunt resturi și gunoaie vândute ca produse comestibile pe care ieșenii le consumă zilnic, fără să aibă habar ce se ascunde în spatele etichetelor.
Rafturile magazinelor din Iași sunt pline cu astfel de produse iar prețurile atractive îi determină pe clienți să le cumpere fără să se gândească de două ori . Specialiștii atenționează că sunt nocive pentru organism și pot determina apariatia unor afecțiuni: “Pot să apară afecțiuni ale sistemului digestiv, mucoasei intestinale. Orice ingredient poate fi studiat singular, însă mai multe împreună nu mai știm ce fac, nu putem ști afecțiunea pe care o determină la nivelul corpului uman. De asemenea, pot apărea probleme hepatice. Ficatul muncește mai mult din cauza toxicității alimentelor. Apar reacții imprevizile pentru că orice organism este unic“, a explicat un specialist în nutriție.
Produsele se comercializează în orice magazin de cartier sau supermarket. Galantarele magazinelor ieșene s-au umplut în ultima perioadă de astfel de produse la prețuri incredibil de mici. Dacă pentru cei mai mulți consumatori acestea sunt adevărate chilipiruri, ele pot reprezenta un real pericol pentru sănătate. Cauzele care duc la această situație sunt multiple, pornind de la setea de profit a producătorilor și terminând cu permisivitatea autorităților centrale.
Diferența mare între preț și calitate este principalul motiv pentru care aceștia nu ar trebui să mai consume astfel de produse, susțin specialiștii în domeniu. Un singur baton de parizer sau salam de diferite sortimente, de 800 de grame, costă în jur de 6,5 lei. Cei care citesc măcar o dată etichetele trebuie să își cumpere un dicționar de specialitate pentru a le descifra. Nu este specificată cantitatea de carne de porc sau de vită, regulă obligatorie în legislația privind protecția consumatorilor și printre ingrediente se numără proteina vegetală din soia, zaharuri, potentiator, bicarbonat de sodiu sau colorant natural (carmin).
“Mai întâi, prețul mic care de cele mai multe ori arată că produsul este de proastă calitate. Sunt folosite părți ale animalului care nu se consumă în mod obișnuit, precum cartilajele, sunt măcinate bine, amestecate cu carne și rezultă acel produs ieftin și de proastă calitate. Dacă nu se specifică nici măcar procentul de carne de vită, porc sau pui, calitatea produsului e mult scăzută și nu știm nici de unde provine carnea. Consumatorii ar trebui să știe că acele produse nu au calitatea specifică pentru că sunt folosite în plus substanțe care să conserve carnea, pentru ca să își păstreze mirosul și aroma. Orice carne, mai ales după ce este tranșat animalul, prinde miros dacă este păstrată câteva zile. Dacă în galantar stă cel puțin o lună de zile, conservate, substanțele pe care le consumă clientul îi fac rău pentru că sunt substanțe pe care organismul încearcă să le elimine“, a spus dr. Constantin Tibarna, medic nutriționist. Specialistul susține că dacă sunt consumate frecvent, pot apărea diverse afecțiuni.
Dacă inspectorii DSVSA arată spre Guvern, medicii solicită parlamentului un cadru legislativ cu un caracter profilactic ceva mai pronunțat, care să pună accent pe educarea populației în direcția unei alimentații corecte. “Producătorii pun în aceste mezeluri cele mai proaste părți ce rezultă din procesarea cărnii. Sunt malaxate derivate din carne ce nu ar putea fi folosite altundeva. Oamenii se bucură de prețul mic al produsului, fără să conștientizeze adevăratele riscuri pentru sănătate. Cred că este foarte important să existe o mai bună educație a consumatorilor pentru a ști să creeze un echilibru atunci când se hrănesc. La asemenea prețuri cu siguranță nu se poate vorbi de o satisfacere corectă a necesităților nutriționale“, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru.
Sursa BZI