La finele acestei luni, Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), instituţia creată în 2015 cu scopul de a recupera prejudiciile produse prin infracţiuni, va deveni operaţională.
Astfel, va putea prelua în administrare bunurile mobile confiscate de la persoanele condamnate cărora justiţia le impută un prejudiciu. Până acum, această misiune a fost îndeplinită de ANAF care a obţinut din valorificarea bunurilor confiscate aproximativ 21 de milioane de lei.
Din 27 martie, Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), instituţia creată în 2015 cu scopul de a recupera prejudiciile produse prin infracţiuni, va deveni operaţională şi va putea prelua în administrare bunurile mobile confiscate cu valoare individuală de peste 15.000 euro.
Aceasta după ce instituţia a identificat 199 clădiri în 38 de judeţe şi municipiul Bucureşti şi 192 terenuri în 40 de judeţe şi municipiul Bucureşti unde va stoca bunurile indisponibilizate. De asemenea, 16 unităţi militare dezafectate ar putea fi reabilitate şi utilizate de către ANABI pentru depozitarea bunurilor indisponibilizate.
Aceasta era una dintre condiţiile pe care instituţia trebuia să le respecte, potrivit legii, pentru a putea efectiv să preia în custodie bunurile confiscate la solicitarea procurorului sau a instanţei de judecată.
„La solicitarea procurorului sau a instanţei de judecată, Agenţia depozitează temporar şi administrează bunurile mobile indisponibilizate a căror valoare individuală depăşeşte, la momentul dispunerii măsurii asigurătorii, echivalentul în lei al sumei de 15.000 euro; în acest scop, Agenţia este numită custode”, au explicat pentru ECONOMICA.NET oficialii instituţiei.
Sursa businessmagazin