Marți, în cadrul Summitului de acțiune privind inteligența artificială de la Paris, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a lansat InvestAI, o inițiativă de mobilizare a 200 de miliarde euro pentru investiții în AI, inclusiv un nou fond european de 20 de miliarde euro pentru gigafabrici de AI. Această infrastructură AI de mari dimensiuni este necesară pentru a permite dezvoltarea deschisă și colaborativă a celor mai complexe modele de AI și pentru a face din Europa un continent al AI.
Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat: „AI ne va îmbunătăți asistența medicală, va stimula cercetarea și inovarea și ne va stimula competitivitatea. Dorim ca AI să fie o forță a binelui și a creșterii. Facem acest lucru prin propria noastră abordare europeană – bazată pe deschidere, cooperare și talent excelent. Dar abordarea noastră încă mai trebuie să fie supraîncărcată. Acesta este motivul pentru care, împreună cu statele noastre membre și cu partenerii noștri, vom mobiliza capital fără precedent prin intermediul InvestAI pentru gigafabricile europene din domeniul AI. Acest parteneriat public-privat unic, asemănător unui CERN pentru AI, va permite tuturor oamenilor de știință și întreprinderilor noastre – nu doar celor mai mari – să dezvolte cele mai avansate modele foarte mari necesare pentru a face din Europa un continent al AI.”
Președinta Băncii Europene de Investiții, Nadia Calviño, a declarat: „Împreună cu Comisia Europeană, Grupul BEI își intensifică sprijinul pentru inteligența artificială, un factor-cheie al inovării și al productivității în Europa.”
Fondul InvestAI al UE va finanța patru viitoare gigafabrici de AI din întreaga UE. Noile gigafabrici de AI vor fi specializate în formarea celor mai complexe, foarte mari modele de AI. Astfel de modele de generație următoare necesită o infrastructură informatică extinsă pentru progrese în domenii specifice, cum ar fi medicina sau știința. Gigafabricile vor avea aproximativ 100 000 de cipuri AI de ultimă generație, de aproximativ patru ori mai mult decât fabricile AI înființate chiar acum.
Gigafabricile finanțate prin InvestAI vor fi cel mai mare parteneriat public-privat din lume pentru dezvoltarea unei inteligențe artificiale de încredere. Acestea vor servi modelului european de inovare deschisă, bazată pe cooperare, cu accent pe aplicații industriale complexe și esențiale pentru îndeplinirea misiunilor. Scopul este ca fiecare companie, nu numai cei mai mari jucători, să poată accesa puterea de calcul la scară largă pentru a construi viitorul.
InvestAI va include un fond stratificat, cu acțiuni cu diferite profiluri de risc și rentabilitate. Bugetul UE ar reduce riscul investițiilor altor parteneri. Finanțarea inițială a Comisiei pentru InvestAI va proveni din programele de finanțare existente ale UE care au o componentă digitală, cum ar fi programul Europa digitală și Orizont Europa, precum și InvestEU. Statele membre pot contribui, de asemenea, prin programarea fondurilor din pachetele lor de coeziune. Finanțarea gigafabricilor de AI cu o combinație de granturi și capital propriu va servi drept unul dintre cazurile-pilot pentru tehnologiile strategice anunțate în Busola pentru competitivitate.
Comisia a anunțat deja primele șapte fabrici de IA în decembrie și va anunța în curând următoarele cinci. Sprijinul existent pentru fabricile de AI, în valoare de 10 miliarde EUR, cofinanțat de UE și de statele membre, este deja cea mai mare investiție publică în AI din lume și va debloca de peste zece ori mai multe investiții private. Acesta oferă deja un acces masiv la supercalculatoare pentru întreprinderile nou-înființate și pentru industrie.
Pe lângă fondul InvestAI lansat astăzi, Comisia ia numeroase măsuri în diferite domenii pentru a sprijini inovarea în domeniul AI în Europa. Fabricile de AI reprezintă un punct culminant al pachetului Comisiei privind inovarea în domeniul AI, prezentat în ianuarie 2024, împreună cu:
sprijin financiar prin intermediul programului Orizont Europa și al programului Europa digitală dedicat AI generative;
inițiative însoțitoare de consolidare a rezervei de talente generative în domeniul AI a UE prin activități de educație, formare, calificare și recalificare;
încurajarea în continuare a investițiilor publice și private în întreprinderile nou-înființate și în întreprinderile în curs de
extindere din domeniul AI, inclusiv prin capital de risc sau sprijin sub formă de capitaluri proprii;
accelerarea dezvoltării și implementăriispațiilor europene comune aledatelor, puse la dispoziția comunității AI, pentru care
datele reprezintă o resursă esențială pentru formarea și îmbunătățirea modelelor lor;
Inițiativa „GenAI4EU”, care urmărește să sprijine dezvoltarea unor cazuri noi de utilizare și a unor aplicații emergente în cele 14 ecosisteme industriale ale Europei, precum și în sectorul public. Domeniile de aplicare includ robotica, sănătatea, biotehnologia, producția, mobilitatea, clima și lumile virtuale.
De asemenea, Comisia va înființa un Consiliu european pentru cercetare în domeniul AI, în cadrul căruia Europa să poată pune în comun resursele și să exploreze modul în care poate exploata potențialul neexploatat al datelor pentru a sprijini AI și alte tehnologii. În cursul acestui an, Comisia va lansa o inițiativă „Apply AI” pentru a stimula adoptarea industrială a inteligenței artificiale în sectoare-cheie.