Recent, trei dintre cele mai prestigioase universități din România, inclusiv Academia de Studii Economice (ASE), au hotărât să renunțe definitiv la cinci specializări. Măsura va intra în vigoare odată cu noul an universitar, iar înscrierile pentru aceste programe nu vor mai fi posibile.
Trei mari universități din România, printre care și Academia de Studii Economice din București (ASE), au decis recent să renunțe la cinci specializări, care vor dispărea complet începând cu anul viitor. Studenții nu vor mai avea posibilitatea să se înscrie la aceste programe, după ce, pe 24 aprilie, instituțiile au primit avizul oficial din partea Ministerului Educației.
Potrivit anunțului publicat pe site-ul Ministerului, iată care sunt specializările vizate:
La ASE, în cadrul Facultății de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori, va fi eliminată specializarea „Finanțe și Bănci” în format învățământ la distanță.
La Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, dispar trei programe de studii cu frecvență: „Limba și literatura franceză – Limba și literatura română” de la Facultatea de Litere și, de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, „Biotehnologii pentru industria alimentară” și „Tehnologie și control în alimentație publică”.
La Universitatea Creștină Partium din Oradea nu vor mai funcționa specializările „Limba și literatura engleză – Limba și literatura germană” și „Limba și literatura germană”, ambele la forma de învățământ cu frecvență.
Facultăți fără viitor sigur. Multe specializări riscă să dispară în următorii ani
Hotărârea guvernamentală nu explică motivele concrete ale acestei decizii, însă tendința de renunțare la specializările filologice, în special la cele din domeniul Litere, este evidentă. Posibile cauze ar putea fi numărul scăzut de candidați interesați sau dificultățile de integrare pe piața muncii după absolvire.
Un top recent al facultăților considerate mai degrabă „pasiuni” decât „carierelor sigure” confirmă această tendință. Filosofia, Istoria, Litere, Arte Plastice sau Studiile de Gen sunt domenii care sunt „campioanele” din zilele noastre la facultăți pe care le faci de plăcere, nu pentru carieră. Deși primele pot oferi oportunități de angajare în educație (cu condiția finalizării modulului psihopedagogic), nu mai garantează în prezent o inserție rapidă pe piața muncii. În plus, mulți angajatori au început să pună un accent mai mare pe abilități și experiență practică decât pe diplomele de studii, potrivit bugetul.ro.
În urmă cu șapte ani, Guvernul României anunța reduceri semnificative de locuri subvenționate din bugetul de stat. Autoritățile au devenit tot mai sceptice când vine vorba de acordarea de fonduri pentru facultăți care produc mai mulți șomeri decât specialiști.