Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România a trebuit să se alinieze normelor europene privind identificarea și înregistrarea animalelor domestice. Astfel, folosirea crotaliilor de identificare pentru animale a devenit obligatorie și pentru fermierii din țara noastră, o serie de norme în acest sens fiind elaborate deja încă din perioada de preaderare.
În prezent, bovinele, suinele, ovinele și caprinele din ferme și gospodăriile particulare trebuie să fie înregistrate în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA). Odată cu înregistrarea, animalele primesc aceste crotalii de identificare despre care veți afla pe larg în cele ce urmează.
Ce sunt crotaliile de identificare
Crotaliile pot fi considerate similare documentelor de identitate pe care le au oamenii, numai că, în acest caz, nu vorbim despre un card, ci despre un dispozitiv din plastic atașat de urechea animalului (poate fi purtat și la gât). Fiecare crotal are inscripționat un număr unic sau un cod de bare care ajută la identificarea animalelor, implicit a proprietarilor și a exploatațiilor din care provin.
În acest moment, există două categorii principale de crotalii: vizuale și electronice. Ele pot avea diferite forme și culori, însă trebuie să respecte standardele prevăzute de legislația în vigoare. Cele mai multe tipuri de crotalii se aplică pe urechea animalului cu ajutorul unui clește special și al unui sistem de prindere.
Ce animale trebuie să poarte crotalii
Regulamentul european și legislația națională prevăd patru categorii de animale cărora li se aplică aceste crotalii. În primul rând, este vorba de bovine, însă aceeași obligație le revine și crescătorilor de ovine și caprine. Nu în ultimul rând, și crescătorii de porci sunt obligați să își identifice animalele cu astfel de instrumente.
În funcție de categoriile cărora la sunt destinate, există crotalii speciale pentru bovine, crotalii pentru ovine, pentru caprine și crotalii pentru suine.
De asemenea, crotaliile mai pot fi folosite pentru monitorizarea câinilor fără stăpân, în timp ce pentru animalele de companie pot fi eliberate carnete de sănătate și pașapoarte.
Când trebuie să se aplice aceste crotalii
Normele legale în vigoare prevăd și termene clare în ceea ce privește aplicarea crotaliilor de identificare. Acestea se referă atât la animalele născute în exploatație, cât și la cele cumpărate. Astfel, bovinele trebuie să fie înregistrate în SNIIA în termen de cel mult 20 de zile de la naștere, în timp ce ovinele și caprinele pot fi înregistrate în termen de cel mult 6 luni. De asemenea, în cazul suinelor, este prevăzută o perioadă de 60 de zile de la naștere pentru înregistrare, implicit crotaliere.
În situația în care un animal din speciile menționate este cumpărat, noul proprietar este obligat să anunțe medicul veterinar în termen de o săptămână în legătură cu prezența acestuia în exploatație, astfel încât să poată fi înregistrat.
Care sunt avantajele aduse fermierilor
Aplicarea crotaliilor nu trebuie privită ca pe o obligație, ci ca pe o măsură menită să ușureze munca fermierilor. În primul rând, crotaliile te ajută să îți identifici ușor animalele datorită codului unic pe care îl au înscris.
Totodată, crotaliile sunt necesare pentru facilitarea comercializării animalelor, precum și a transportului acestora. Spre exemplu, pentru orice intenție de mișcare a animalelor dintr-un loc în altul, este nevoie de avizul medicului veterinar; acest aviz nu poate fi eliberat decât pentru animalele înregistrate oficial.
În același timp, crotaliile de identificare ajută autoritățile sanitar veterinare să monitorizeze mai eficient efectivele de animale, prevenind astfel ilegalitățile și răspândirea unor boli care pot provoca pagube însemnate în ferme.
Mai trebuie să știi că, la cerere, poți beneficia și de crotalii personalizate care te vor ajuta să gestionezi mai ușor efectivele de animale din fermă.