5 octombrie 2020, zi liberă pentru elevi! Toate şcolile se închid luni întrucât pe 5 octombrie 2020 este zi liberă pentru profesorii din România, la această dată fiind sărbătorită Ziua Mondială a Educaţiei.
5 octombrie 2020 este zi liberă pentru elevi şi profesori! Aşadar, elevii și profesorii vor avea un weekend prelungit. Conform Contractului colectiv de muncă pentru învățământul preuniversitar, ziua de 5 octombrie în care se sărbătorește Ziua Mondială a Educației este zi nelucrătoare.
5 octombrie 2020, zi liberă pentru elevi şi profesori
Sindicatele reamintesc că ziua de 5 octombrie este zi liberă, prevăzută în Contractul colectiv de muncă pentru învățământul preuniversitar, încheiat anul trecut între Ministerul Educației și partenerii sociali.
- Potrivit documentului, în învățământ sunt zile nelucrătoare:
1 și 2 ianuarie; - 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui;
- prima, a doua zi și a treia zi de Paști;
- 1 Mai;
- 1 Iunie;
- prima și a doua zi de Rusalii;
- 15 august – Adormirea Maicii Domnului;
- 5 Octombrie – Ziua Mondială a Educației;
- 30 Noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României;
- 1 Decembrie;
- 25 și 26 decembrie;
- două zile lucrătoare, pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestor culte;
- zilele de repaus săptămânal.
Anunţul făcut de Inspectorarul Şcolar al Municipiului Bucureşti privind Ziua Mondială a Educaţiei 2020
Elevii din Bucureşti nu vor face cursuri luni, de Ziua Mondială a Educaţiei, a declarat joi, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Roxana Cercel.
“Luni, în Bucureşti, conform Contractului colectiv de muncă, este zi nelucrătoare”, a spus Cercel.
Astfel, luni, 5 octombrie 2020, nu se vor face nici cursuri online.
Ziua Mondială a Educaţiei este sărbătorită în fiecare an pe 5 octombrie, începând cu anul 1994.
Această zi a fost desemnată de UNESCO şi marchează semnarea, în 1966, a ”Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare, alături de cea “privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, potrivit unesco.org.