S-au făcut numeroase studii asupra impactului social media asupra utilizatorilor săi, ultimul fiind acesta, care confirmă concluzia că rețelele de socializare nu ne fac întotdeauna bine sau, cel puțin, nu tuturor.
Oamenii își fac, de obicei, cont de Facebook, de exemplu, din dorința de a păstra legătura cu prietenii și a posta lucruri pozitive – după cum spun aproximativ 60% dintre participanții la studiu, senzația pe care cei mai mulți utilizatori o au este departe de a fi pozitivă. După ce ies din contul lor de social media, mai mult de jumătate dintre respondenți au spus că rămân cu impresia că alte persoane au o viață mai bună decât ei.
”Problema e tot la noi, bineînțeles, nu la ceilalți :). Oricare ar fi motivele inițiale pentru care cineva își face cont pe Facebook, e clar că la un moment dat apare și goana după like-uri. Această goană nu este, de multe ori, recunoscută nici măcar față de noi înșine, dar ea există. Am pus un banc și nu a reacționat nimeni? Am pus o poză și nu a dat nimeni „like”? – sunt mici frustrări care ne pot amărî uneori. Toate astea vin din nevoia de validare pe care o resimțim: reacția celorlalți ne confirmă sau ne infirmă părerea pe care o avem despre noi – de parcă am fi cu atât mai amuzanți/mai frumoși/mai deștepți dacă 20 de persoane, în loc de două, ne spun asta printr-un „like”.”, scrie playtech.ro.
Pentru că ne dorim să fim apreciați și, de fel, tindem să ne concentrăm mai mult pe ce merge rău în viețile noastre, pe ce ”lipsuri” avem și nu pe părțile pozitive, apare și impresia că alții sunt mai fericiți decât noi.
Cei mai mulți dintre utilizatori postează numai momentele excepționale, sau care sunt într-o notă pozitivă, cool, ”la modă” cu ei înșiși, imaginile fiind și prelucrate, dorind să le arate prietenilor lor virtuali momentele frumoase din viața lor. ”Se știe că impactul imaginilor este mai mare decât al cuvintelor și că ilustrațiile se rețin mult mai ușor, dar din avalanșa de fotografii din social media putem rămâne cu jumătăți de adevăruri și cu impresii greșite”, adaugă playtech.
De asemenea, ”avem și oameni pe care îi cunoaștem foarte puțin sau chiar deloc în viața reală. În cazul lor, ne lipsește imaginea de ansamblu și reținem doar vacanțele și momentele fericite pe care le postează. Este ca la persoanele pe care le-am văzut doar de câteva ori, în cele mai bune ipostaze ale lor, și le adăugăm, în imaginație, calități pe care am vrea să le aibă, pornind de la puținele informații deținute de noi.”
Cu prietenii pe care îi cunoaștem și cu care ieșim în viața reală nu este același cu cei pe care îi vedem de două ori pe an. Despre prietenii apropiați știm și bune și rele și avem, astfel, un tablou complet despre cum e viața lor în mare.
Imaginea de ansamblu este că ne concentrăm mai mult pe cum se presupune că ar trebui să arate o viață fericită, ca un șablon ”la modă”, și nu pe ce avem deja, pe ce avem nevoie și pe ce putem face în funcție de noi înșine, ca indivizi unici și diferiți.
Concentrați-vă pe aspectele pozitive ale vieții voastre și încercați să le înmulțiți, renunțați să vă uitați pe paginile de Facebook ale ”prietenilor”, deoarece acolo este o parte minusculă a vieții lor, și și aceea transformată prin cuvinte de status și programe de editare ale imaginilor.