Ermina Strutinschi, o tânără din Suceava care în ultimii șapte ani a locuit în Afganistan, a transmis un mesaj prin care își asigură prietenii și familia că este în siguranță și spune că nu are motive să părăsească țara proclamată acum Emirat Islamic.
Ermina Strutinschi locuiește în Kabul, capitala Afganistanului, și este directorul filialei locale a International NGO Safety Organisation, potrivit site-ului StiriSuceava.net. Ea spune că orașul este „în mare parte calm”, că a trecut fără probleme prin punctele de control ale luptătorilor talibani, că magazinele sunt deschise și că electricitatea și telecomunicațiile funcționează.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat duminică, 22 august 2021, că a fost evacuat din Kabul și ultimul român care solicitase repatrierea din Afganistan; acesta a ajuns la Islamabad. Nu toți românii din Afganistan își doresc, însă, își doresc să părăsească țara cucerită de talibani.
Ermina Strutinschi spune că nu are motive să plece din Kabul, chiar dacă recunoaște că și părinții ei sunt terifiați și nu mai au încredere în judecata ei pentru că refuză să plece din Agfanistan.
“Dragii mei, Multumesc pentru urarile de ziua mea. Intr-adevar s-a dovedit sa fie una memorabila. Sunt in Kabul, in siguranta, si, in ciuda scenelor de groaza filmate la aeroport pe care le vedeti pe ecranele voastre acum, orasul e in mare parte calm, si nu am nici un motiv sa plec.
Am trecut prin puncte de control Talibane fara probleme, chiar ca femeie si ca international. Am cumparat legume in bazar, and vorbit cu negustori. Magazinele sunt deschise, electricitatea si telecomunicatiile functioneaza. Nu am fost amenintata direct. Ceea ce nu am nevoie de la voi e presiune cum ca ar trebui sa plec – nu am cum la momentul acesta, din cauza situatiei de la aeroport, chiar daca as vrea, si nu vreau sa plec in primul rand.
Sunt in siguranta”, a scris femeia în mesajul său.
Suceveanca recunoaște că situatia este fluida, socanta pentru multi, si multi afgani au ingrijorari legitime in privinta propriei persoane. Mai multe țări au impus un regim neanuntat de sanctiuni care va afecta civilii afgani cel mai mult, si nu noua administratie. Bancile, rezervele de bani pentru populatie, si situatia economica in general sunt cea mai mare ingrijorare acum, susține femeia din Kabul.
“Personal, am fost contactata de sute de persoane care mi-au spus sa plec si cum sa plec – m-am chinuit sa-mi amintesc cine sunt aceste persoane, in multe cazuri. Parintii mei sunt terifiati de aceasta narativa unilaterala, si au incetat sa aiba incredere in abilitatea mea de a-mi aprecia mediul de operare chiar daca sunt de peste sapte ani in aceasta tara si acest oras, majoritatea timpului in afara unei baze militarizate si responsabila pentru propria siguranta si cea a angajatilor mei”.