Realitatea din centrele de asistenta sociala pentru batrani din Romania s-a schimbat mult in ultimii ani, o data cu aparitia institutiilor private. Cresterea calitatii serviciilor de cazare, imbunatatirea constanta a spatiilor de socializare, diversificarea gamei de servicii medicale si de suport si transparenta totala in ceea ce priveste relatia rezident- angajat au facut ca aceste institutii sa devina o optiune de dorit in cazul in care unele persoane raman singure la batranete, au nevoie de ingrijire permanenta, se recupereaza dupa interventii medicale debilitante sau accidente cu pierderea mobilitatii.
Adaptarea la noile realitati a conditiilor de viata din aceste centre, cu camere de locuit care nu au nimic in comun cu vechile saloane de spital, cu bai proprii, cu dotari personalizate, cu camere de zi spatioase, multifunctionale, care intaresc ideea de ,,acasa” si servicii alimentare corelate cu recomandarile medicale, dar si cu preferintele clientilor, i-au determinat pe multi, dintre cei care vedeau o pedeapsa in alegerea acestor centre pentru o rezidenta permanenta sau temporara, sa isi schimbe opinia.
Facilitatile disponibile si instruirea continua a personalului medical si de ingrijire, au facut ca in multe cazuri, aceste centre sa se transforme in adevarate spitale de recuperare pentru cei care au suferit accidente vasculare, interventii medicale care ii obliga sa stea la pat, sunt victime ale unor boli cu reducerea mobilitatii sau chiar pentru cei care sufera de maladia Alzheimer.
Printre serviciile dintr-un camin de batrani, la mare cautare sunt cele de kinetoterapie si recuperarea medicala. Kinetoterapia, sau gimnastica recuperatorie, este o terapie care imbunatateste substantial conditia fizica, dar si starea psihica a pacientilor. In urma acestor sedinte se acumuleaza forta si rezistenta musculara, cresc mobilitatea si coordonarea miscarilor. Terapia da rezultate in afectiuni neurologice (hemiplegie, paraplegie, Parkinson), boli ale aparatului locomotor (artroze, fracturi), interventii chirurgicale (proteze de genunchi sau de sold) sau in demente (maladia Alzheimer, dementa vasculara).
La cele mai multe dintre centrele de ingrijire private, sedintele sunt adaptate fiecarui rezident in parte, atat durata acestora, cat si tipul de exercitii fiind in functie de starea clinica a acestuia. Recuperarea medicala este insotita de sedinte de masaj, terapie ocupationala, psihoterapie, plimbari in aer liber, iar calitatea serviciilor oferite este certificata de rezultatele obtinute. In cazul celor care parasesc institutia dupa recuperare, angajatii acesteia pregatesc programe de gimnastica pe care sa le urmeze dupa ce se reintegreaza in familii. De altfel, implicarea familiilor in procesul de recuperare imbunatateste mult rezultatele obtinute.
Serviciile oferite de centrele de ingrijire pentru seniori se adapteaza permanent la noile cerinte ale pietei, in functie de standardele internationale, pregatirea personalului, dar si a posibilitatilor materiale ale rezidentilor sau ale familiile acestora. Atata timp cat persoana ingrijita intr-un astfel de centru beneficiaza de cele mai noi servicii si terapii disponibile in piata, iar rezultatele multumesc pe toata lumea, devine evident faptul ca institutiile de acest gen, in special cele private, devin optiuni viabile.
Caminele de ingrijire sunt cea mai buna alternativa pentru ingrijirea la domiciliu. Cand un membru al familiei are nevoie de ingrijire si supraveghere permanenta, viata intregii familii este afectata. Nici angajarea unei persoane care sa-i asigure ingrijire nu este intotdeauna o solutie. Pe langa faptul ca aceasta nu poate sta permanent langa bolnav, sunt si dificultati de adaptare si acceptare.