De ”Liceenii” se leagă și cântecul fredonat de întreaga Românie. Este piesa de muzică ușoară, scrisă în 86 de compozitorul Florin Bogardo, pe textul lui Sașa Georgescu, inclusă pe coloana sonoră a filmului, un an mai târziu, film ce mai avea în distribuție actori la început de drum, deveniți astăzi nume mari în teatrul românesc, precum Cesonia Postelnicu, interpreta Getei, sau Mihai Constantin, cel care i-a dat viață simpaticului Ionică, dar și Tudor Petruț, în rolul lui Șerban, astăzi profesor de matematică în America.
Regizorul ”Liceenilor”, Nicolae Corjos i-a cerut lui Bogardo o melodie care să apară pe coloana sonoră a producției pe care o pregătea. Avea scenariu, avea actori, îi trebuia piesă, iar după colaborarea de succes, din 85, cu compozitorul pentru muzica din „Declarație de dragoste”, părea că lucrurile sunt rezolvate.
Bogardo i-a pus pe masă ”Ani de liceu”. Refuz total. Cântecul, nu numai că îi părea monoton, dar versurile erau total nepotrivite. ”Ce-or să zică tovarășii?”
Astfel ”scumpii ani de liceu/ când la mate dai de greu” deveneau total nepotriviți pentru epocă, versurile fiind considerate a fi scandaloase din cauza ironiilor fine în care școala era adusă în prim plan.
În plus, duetul inițial, format din protagoniștii filmului, Oana Sârbu și Ștefan Bănică, nu era nici el cel mai reușit, în ochii regizorului. Lucrurile aveau să ia o altă turnură atunci când Florin Bogardo a venit cu ideea salvatoare: ”O cânt eu. Vocea feminină va fi Stela Enache!”
De aici, succesul a fost garantat. Au filmat, au înregistrat și au dat publicului un film care astăzi, după 30 de ani, îl ”savurează” pentru ”a nu știu câta oară”.
”Îmi plăceau mult melodiile lui, eram studentă la Cluj, stăteam la cămin și aveam un difuzor micuț care începea cu imnul în fiecare dimineață, ne trezeam voioase și gata de muncă și îi ascultam melodiile”, povestea Stela Enache, într-un interviu despre cum l-a cunoscut pe compozitorul care avea să-i devină soț.
În 2002, trupa TNT a lansat o piesă inspirată din melodia ”Ani de liceu”, cu titlul ”Ani de liceu 2002”, ale cărei versuri fac referire la textul original scris de Sașa Georgescu, dar linia melodică este diferită.
”Anii de liceu” ai lui Florin Bogardo n-au fost singurii de succes. Pe când avea 21 de ani, compozitorul debuta în muzică. A creat ”Să nu uităm să iubim tradafirii” și ”Tu ești primăvara mea”, șlagăre cunoscute și astăzi, în epoca hiturilor. S-a iubit cu Stela Enache, cea care i-a servit drept muză în compozițiile sale.
Florin Bogardo a plecat dintre noi în 2009, chiar cu o zi înainte de a împlini 67 de ani…
Sursa: Antena1