Infestarea locuințelor cu șoareci reprezintă o problemă comună, dar gravă, care poate afecta sănătatea, siguranța și integritatea spațiului în care locuiești. Aceste rozătoare sunt capabile să provoace daune semnificative, iar capacitatea lor de a se reproduce rapid face ca situația să scape ușor de sub control. Tocmai de aceea, la primul semn de infestare cea mai bună soluție pe care o ai la îndemână este să apelezi la servicii profesionale de deratizare.
Riscurile asociate infestării cu șoareci
Șoarecii creează, în primul rând, disconfort psihic. Nu este singura problemă pe care o generează, însă. Aceștia pot avea un impact major asupra sănătății și siguranței celor care locuiesc întro casă infestată. Printre problemele pe care le generează se numără și următoarele:
- Transmit boli
Șoarecii sunt purtători ai unor agenți patogeni periculoși, cum ar fi Salmonella, Hantavirus, Leptospira sau tularemia. Contaminarea alimentelor cu excremente sau urină poate duce la intoxicații alimentare severe.
Bolile se pot transmite prin contact direct cu rozătoarele, prin inhalarea particulelor din excremente uscate sau prin insectele care vin în contact cu aceștia.
- Provoacă daune materiale
Rozătoarele rod cabluri electrice, mobilierul, textilele și alte obiecte din casă. Din cauza lor pot fi cauzate scurtcircuite și incendii, pot fi deteriorate izolațiile casei și pot fi pierdute obiecte de valoare.
- Contaminează suprafețele
Excrementele și urina lăsate de șoareci în diverse zone ale casei generează mirosuri neplăcute și pot contamina suprafețele. Produsele alimentare devin improprii consumului dacă intră în contact cu aceste rozătoare.
Semnele infestării cu șoareci
Identificarea rapidă a prezenței șoarecilor este esențială pentru a preveni o infestare majoră. Printre cele mai frecvente indicii se numără:
- Excremente– mici și negre, găsite în apropierea surselor de hrană sau în colțuri ascunse.
- Urme de roadere – pe cabluri electrice, mobilier sau ambalaje alimentare.
- Zgomote nocturne – sunete de zgârietură sau mișcare în pereți sau podea.
- Cuiburi – poți găsi cuiburi realizate din hârtie mărunțită, textile sau alte materiale moi găsite din casă.
- Miros specific – Adesea, șoarecii lasă un miros puternic și neplăcut cauzat de urină.
Cum să previi infestarea cu șoareci?
Prevenția este cheia pentru a evita problemele cauzate de șoareci. Cel mai important este să menții igiena și să păstrezi alimentele în recipiente închise ermetic. De asemenea, dacă ai fisuri în pereți sau podea, repară-le!
Asigură-te că nu există scurgeri de apă care să le ofere o sursă constantă de hidratare și dacă ai animale de companie, depozitează-le harna într-un loc inaccesibil pentru rozătoare!
Dacă infestarea a avut deja loc, este important să acționezi rapid pentru a elimina problema.
Poți folosi capcane mecanice, aparate cu ultrasunete sau substanțe raticide, însă cea mai bună soluție pe care o ai la îndemână este să apelezi la specialiști DDD, care dispun de soluții mai puternice și au experiența necesară pentru a elimina rapid vizitatorii nepoftiți.
Știai că…
- Șoarecii pot trece prin spații extrem de mici – chiar și prin găuri cu diametrul unui creion.
- Aceștia sunt excelenți cățărători și înotători, ceea ce le permite să acceseze aproape orice zonă dintr-o casă.
- O femelă poate naște între 5 și 12 pui la fiecare 4 săptămâni, ceea ce face ca populația să crească exponențial dacă nu este controlată.