Producerea eficientă a apei calde menajere este o preocupare a tuturor consumatorilor, fie ei persoane fizice, hoteluri, pensiuni, birouri sau spații comerciale. Mai mult de 40% din apa pe care o utilizezi necesită încălzire. Prin urmare, consumul de energie implicat poate conduce la costuri lunare ridicate. Având în vedere prețurile tot mai mari la energie, a devenit necesar să iei în considerare și surse alternative precum pompele de căldură pentru apă caldă menajeră pe care le poți combina cu panouri solare.
Dacă decizi să utilizezi și energia soarelui pentru a produce apă caldă, vei avea oportunitatea de a alege între sisteme presurizate și nepresurizate. Află ce beneficii poate asigura fiecare în cele ce urmează.
Ce este o pompă de căldură pentru apă caldă menajeră?
O pompă de căldură pentru apă caldă menajeră este o tehnologie inovatoare care utilizează aerul exterior pentru a furniza apa caldă menajeră necesară unei familii sau unui spațiu comercial. De regulă, o astfel de pompă îmbină performanța specifică pompelor de căldură cu rezervoare de apă care sunt cel puțin la fel de eficiente pentru că dispun de o serpentină care asigură prepararea apei calde instant.
Totodată, această soluție de încălzire a apei poate asigura cantități mari de apă caldă, fiind ideală în special pentru pensiuni sau casele dotate cu multiple căzi și chiar un jacuzzi. Performanța combinată a celor două componente asigură economii de energie electrică substanțiale comparativ cu încălzitoarele de apă utilizate în mod obișnuit. Prețul pompei de căldură pentru apă caldă menajeră variază pentru că soluția oferită poate fi personalizată în funcție de nevoile clientului. Prin urmare, este necesar să consulți un specialist.
Sistem presurizat sau nepresurizat?
Consumul energetic al unei pompe de căldură pentru producerea apei calde menajere poate fi redus suplimentar prin utilizarea unor panouri solare. Acestea pot asigura beneficii atât în cazul locuințelor individuale de dimensiuni mici, cât și pentru spații mai generoase. Sistemul necesar pentru a exploata energia soarelui pentru încălzirea apei poate fi presurizat sau nepresurizat.
Sistemele presurizate
Într-un sistem presurizat, apa care trebuie încălzită nu intră în contact direct cu agentul termic care circulă prin tuburile de cupru ale panoului solar și transferă apoi căldura captată de la soare către rezervorul de apă utilizat. Pentru că agentul termic este o combinație de apă și antigel, un astfel de sistem poate fi utilizat inclusiv în timpul iernii pentru că nu mai există riscul de îngheț.
Cu toate acestea, implică de regulă un cost mai mare și utilizarea unei pompe de antrenare a agentului termic care consumă energie suplimentar, dar asigură o presiune ideală și temperaturi mai mari ale apei. Un astfel de sistem vine presurizat și sigilat din fabrică.
Sistemele nepresurizate
Dacă alegi un sistem nepresurizat, costul inițial va fi mai mic, performanța energetică mai mare, iar montajul mai simplu deoarece, în acest caz, apa este expusă direct la soare pentru a fi încălzită. Pentru că apa rece este mai grea decât apa caldă, se va afla întotdeauna la baza rezervorului care conține apa ce se dorește a fi încălzită și va migra în tuburile panoului solar pentru a fi expusă la soare.
Pentru a funcționa corespunzător, acest sistem necesită o conexiune verticală și directă între panoul solar și rezervorul de apă. Totodată, în lipsa soarelui sau atunci când este deosebit de rece, există riscul ca apa să înghețe în țevi. Din acest motiv, sistemul se poate goli automat atunci când detectează astfel de condiții. Trebuie menționat că, de sine stătător, un astfel de sistem poate asigura o presiune mai scăzută a apei la robinet.
Decizia de a opta pentru un sistem presurizat sau nepresurizat depinde în totalitate de nevoile utilizatorului final și de temperaturile zonei în care va fi utilizat. Totodată, atunci când un astfel de sistem este combinat cu o pompă de căldură pentru obținerea apei calde, vei putea beneficia de cantități mari de apă la o temperatură optimă în timp ce reduci substanțial consumul de energie.