Tenismena Simona Halep va fi audiată de Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), în perioada 7-9 februarie, în procesul ei împotriva Agenţiei Internaţionale pentru Integritatea Tenisului (ITIA), potrivit Agerpres.
Este vorba despre contestaţia depusă de fostul lider 1 mondial şi câştigătoare a două turnee de Mare Şlem privind suspendarea sa de patru ani pentru dopaj, în care se cere anularea deciziei ITIA şi reducerea sancţiunii. Miza acestui demers este una foarte mare pentru Simona Halep, pentru că, aşa cum precizează TAS, „decizia Tribunalul de Arbitraj Sportiv va fi una finală şi inatacabilă, cu excepţia dreptului părţilor de a face un apel la Tribunalul federal elveţian, în termen de 30 de zile”.
Audierea Simonei Halep se va desfăşura cu uşile închise
Printr-un comunicat emis marţi, TAS a informat că audierea tenismenei, a părţilor, martorilor şi a experţilor se va face la Lausanne, fie personal, fie prin videoconferinţă.
De asemenea, „întrucât niciuna dintre părţi nu a solicitat o audiere publică”, procedura se va desfăşura cu uşile închise, începând de miercuri, de la 10:30 (ora României), până vineri, aproximativ la 16:30 (ora României). În ceea ce priveşte sentinţa, aceasta „va fi pronunţată la o dată încă necunoscută”, precizează TAS.
În septembrie 2023, Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA) anunţa că Simona Halep a fost suspendată pe o perioadă de patru ani pentru dopaj şi că a încălcat de două ori regulamentul Programului Antidoping din Tenis (TADP).
Prima încălcare a regulamentului se referă la identificarea în organismul ei a substanţei interzise roxadustat, în urma unui test antidoping în timpul competiţiei US Open 2022, iar a doua este legată de neregularităţile din paşaportul său biologic (ABP).
Tribunalul independent, stabilit de Sport Resolutions, s-a reunit pe 28 şi 29 iunie 2023, la Londra şi a audiat experţi în domeniu, care au depus mărturie în favoarea româncei, care a vorbit şi ea în faţa tribunalului, se arată în comunicatul ITIA.
Argumentul Simonei Halep că a luat suplimente alimentare contaminate a fost acceptat iniţial, dar s-a stabilit ulterior că volumul ingerat de sportivă nu putea avea o concentraţie aşa de mare de roxadustat ca aceea identificată în mostra pozitivă. Drept urmare, tribunalul a decis că jucătoarea a comis „violări intenţionate” ale Regulamentului Antidoping.
Tot atunci a fost menţinută şi cea de-a doua acuzaţie, tribunalul susţinând că nu există motive pentru a pune la îndoială „puternica opinie”, unanimă, a celor trei experţi independenţi (APMU), care au considerat că „probabil dopajul” este explicaţia pentru neregularităţile din paşaportul biologic al sportivei.
Simona Halep a fost suspendată provizoriu încă din octombrie 2022, aşa încât ea nu mai poate participa la competiţii oficiale până pe 6 octombrie 2026. Speranţele ei se leagă acum de audierile de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.