Să obții un nou loc de muncă e pe lista ta de rezoluții pentru anul 2017?
Perfect! Ca entuziasmul începutului de an să nu se piardă pe parcurs, începe căutările cât mai repede. Știi doar cât de ușor te poți pierde în responsabilitățile zilnice. În plus, poate procesul de căutare a unui nou job nu ți se pare o activitate plăcută, dar niciodată jobul potrivit nu se obține peste noapte.
Află ce trebuie să faci ca să fii pe lista scurtă a celor care caută noi angajați în 2017 și cum să obții mai repede jobul pe care ți-l dorești.
Pregătește un CV impecabil
Prima lucru pe care îl vede angajatorul este CV-ul tău, iar tu vrei ca prima impresie să fie una buna. Dacă ai auzit că un angajator petrece aproximativ un minut per CV, e adevărat. Atât durează ca să scaneze și trebuie să faci ceva să-i menții atenția asupra CV-ului tău, așa că:
– Revizuiește și trimite un CV realizat special pentru poziția pe care o țintești.
– Asigură-te că textul este coerent și nu ai greșeli gramaticale sau de ortografie.
– Folosește propoziții scurte, exprimare clară, fii convingător, dar fără se exagerezi sau să minți.
– Nu trimite CV-ul dacă nu ai calificarea necesară pentru jobul respectiv.
– Include referințe din partea oamenilor alături de care ai lucrat.
– Folosește o adesă de email profesională.
– Păstrează CV-ul în limita a două pagini.
Ieși în evidență în online, dar din motive bune
Indiferent că aplici direct pe site-ul companiei, la o adresă de email comunicată în descrierea jobului, pe un site de recrutare online sau LinkedIn, asigură-te că imaginea pe care o lași angajatorului este una bună.
Cel mai des lucruri pe care îl fac angajatorii după ce îți citesc CV-ul este să te caute online. Dacă e vorba de site-urile de recrutare, folosește o fotografie profesională, asigură-te că profilul tău este actualizat și complet, evidențează performanțele și dovedește pasiunea pentru ceea ce faci.
Când angajatorul te caută online va ajunge pe conturile tale de social media, unde va petrece câteva minute ca să aprecieze dacă ești un om pe care se pot baza din punct de vedere profesional. Curățenia prin conturi înseamnă să ștergi poze cu tine la petreceri, consumând alcool, la jocuri de noroc, selfie-uri care îți pot afecta reputația.
Realizează căutări avansate
Nu te păcăli că faci tot ce e posibil aplicând din când în când la un job găsit. Vorba lungă joburi alungă, așa că în loc să te plângi cunoscuților că nu găsești nimic bun, transformă căutarea unui job în prioritate și realizează toți pașii cu răbdare. Multe persoane se consumă mental încercând să obțină un job, în loc să folosească energia constructiv.
Opțiunile din căutările avansate ale site-urilor de recrutare te vor scuti de timp pierdut cu joburi irelevante pentru tine. Selectează cuvinte cheie, orașul, raza de căutare, titlul jobului, compania, tipul de job sau orice altă opțiune îți filtrează rezultatele. Să trimiți la întâmplare CV-uri și scrisori de recomandare este doar o pierdere de timp. Gândește-te bine ce tip de job vrei.
Dovedește că ești specialist
În 2017, cele mai multe organizații caută specialiști, nu generaliști. Nu există om bun la toate, dar fiecare dintre noi suntem buni la ceva anume. Să te prezinți tuturor angajatorilor ca fiind bun la toate nu creează decât confuzie. Gândește-te la punctele tale forte și interesele tale profesionale și pleacă în căutarea acelor oportunități care apar la intersectia celor două.
Află cât mai multe despre companie
Oamenii cu care vei interacționa în procesul de recrutare vor fi mereu impresionați când au în față un candidat care și-a dedicat timp pentru a afla mai multe despre companie înainte de a veni la interviu.
Când temele de acasă nu sunt suficiente pentru a-ți face o impresie clara despre angajatorul cu care discuți, folosește timpul acordat de recruter pentru întrebări despre companie, ce rol ai putea avea în diferite activități, cum ai putea fi implicat în proiectele noi sau orice dovedește că ai inițiativă și că ești un candidat serios pentru jobul în cauză.
Ce vei face la interviu?
Fii punctual și ia-ți marjă de eroare pentru a ajunge la timp, indiferent de condițiile de trafic. Dacă ajungi cu 10 minute mai repede e perfect. Îmbrăcămintea trebuie să fie simplă și potrivită pentru jobul pentru care aplici. E important să ai un aspect plăcut, fără să exagerezi prin îmbrăcăminte, accesorii, machiaj sau coafură.
În timpul discuției nu te plânge și nu îți cere scuze, căci nici un angajator nu apreciază candidații cu atitudine negativă. Nu e deloc productiv să te plângi despre cât de puțin apreciat ești la actualul loc de muncă sau despre cât de incapabil este șeful tău. Chiar dacă e adevărat, încearcă să menții răspunsurile sincere, pozitive și la obiect.
Te-au angajat? Fii sigur că-ți păstrezi jobul!
Dacă ai fost acceptat pentru poziție, ține minte că primele 30-60 de zile sunt perioada ta de probă, dar și perioada în care poți fi cel mai ușor dat afară. Asigură-te că te comporți adecvat și că îți folosești energia pentru a dovedi că, într-adevăr, ești cea mai bună alegere. Fii punctual, studiază oricât de mult e nevoie, chiar și după program, ia notițe, învață cât mai multe. Oferă tot ce poți pentru a rămâne angajat și după perioada de probă.
Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile care te vor ajuta să te angajezi mai repede dacă tu ești în căutare de joburi care să îți ofere oportunități noi de carieră. Și ca să închiem tot cu un sfat, ține cont de recomandările incluse în raportul ”Piața forței de muncă în 2017”, realizat de hipo.ro.