Se interzic centralele de apartament. Parlamentul European, decizie de ultim moment: „În București nu mai poți să te debranșezi de la Radet”.
Parlamentul European a adoptat această Directivă cu 370 de voturi pentru, 199 împotrivă și 46 de abțineri. Pentru a deveni lege, este necesară și aprobarea oficială din partea Consiliului UE, conform informațiilor furnizate de Euractiv.
„Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire. Trebuie să elimine treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire. Obiectivul este eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040”, se transmite prin directiva Parlamentului European.
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a explicat că centralele de apartament contribuie semnificativ la poluare. Referitor la interzicerea acestora pe termen lung, edilul consideră că reprezintă o măsură ecologică.
„Noi am avut mai multe proiecte. Trebuie în primul rând să identificăm sursele de poluare. Am identificat șantiere, am închis stații de betoane, am închis șantiere și am amendat semnificativ acele șantiere care poluau. Altă sursă de poluare este traficul. Aici, evident, compentența principală este la nivelul de Primăriei Capitalei. O altă sursă de poluare este praful care vine din Ilfov. Mai ales vara, și când bate vântul. Aici, ar fi trebuit plantată o pădure, despre care tot se vorbește”, a afirmat Ciprian Ciucu la gândul.ro.
„În București nu mai poți să te debranșezi de la Radet”
Primarul Sectorului 6 consideră că centralele de apartament generează o poluare semnificativă. Mai mult, edilul a atras atenția că debranșările de la radet sunt interzise.
„În București nu mai poți să te debranșezi de la Radet (în prezent Termoenergetica – n.r.), tocmai ca să salvezi acest sistem, pentru că o centrală de apartament poluează foarte, foarte mult. O centrală de apartament poluează la fel ca o mașină, dacă vreți. Este un efect pe încălzirea globală și pe calitatea aerului, dar în special pe emisiile de carbon. Este, cumva, o politică verde (interzicerea centralelor – n.r.), pentru că nu trebuie să ne gândim doar la noi. Trebuie să ne gândim și la generațiile care urmează după noi”, a mai spus edilul.