Paradoxul facturilor. Deşi măsura plafonării preţurilor este prelungită începând de marți, facturile cresc cu cel puţin 25%. Se întâmplă asta după ce un mare furnizor de energie a anunțat că va majora prețul energiei active cu 60%. De asemenea, taxa de stâlp va duce şi ea la creşterea facturilor.
Începând de marți, facturile unor români vor crește cu 25%, asta deși plafonarea prețurilor la energie și gaze se mai extinde cu trei luni. Se întâmplă asta după ce Hidroelectrica, furnizorul care are cel mai redus preț energiei electrice pentru consumatorii casnici, a anunțat că va majora prețul energiei active cu 60%. Acest lucru va face ca prețul final din factură să depășească un leu pe kWh pentru cei care consumă mai mult.
Cât vor plăti românii
Până acum, furnizorul de stat reușea să le ofere clienților un preț mult sub plafonul maxim prevăzut de stat, pentru că și piața le permitea acest lucru. Astfel, cei care aveau un consum de peste 255 de kWh/lună plăteau până acum un preț de 0,78 de lei pe fiecare kWh consumat. De la 1 aprilie, aceștia vor plăti între 1,04 și 1,2 lei pe kWh, în funcție de zona în care locuiesc.
De exemplu, un român care stă la o casă din București și care are un consum de 270 de kWh va plăti de la 1 aprilie 280 de lei la factura de la curent, cu 70 de lei mai mult decât până acum. Dacă vorbim de o persoană care stă în Cluj, cu același consum, aici factura îi va crește cu 80 de lei. Cel mai mare preț se va regăsi însă în Olt sau Teleorman, acolo unde factura unui om cu același consum va crește de la 210 la 302 lei.
Însă situația va fi și mai gravă din vară, atunci când se va ridica măsura de stat. Hidroelectrica, fiind și principalul producător de energie, a anunțat că va crește energia activă cu 60%, lucru care se va vedea din vară în facturile tuturor românilor, asta pentru că furnizorii vor cumpăra mai scump.
Ofertele lansate chiar din iarnă sunt făcute la un preț final, cu tot cu taxe, de aproximativ 1,4-1,5 lei/kWh. În unele cazuri, factura s-ar dubla. La un consum de 100 kWh, factura costă acum 68 de lei. Cu o ofertă de 1,44 lei pentru fiecare kWh, aceeași factură ar fi 144 de lei.
Peste toate acestea, s-ar putea majora facturile și din cauza noii taxe introduse de Guvern, cea pe construcțiile speciale. Numită și taxa pe stâlp, aceasta se va aplica și la construcțiile din sectorul energetic, iar impozitul de 1% din valoarea clădirii ar putea să se transfere direct în facturi.