Modificarea pensiilor speciale au fost discutate în ședința de luni, 7 aprilie 2025, de către Crin Antonescu. La doar o zi după această ședință, Premierul Marcel Ciolacu a depus în Parlament proiectul de lege care majorează vârsta de pensionare a magistraților de la data de 1 ianuarie 2026.
Schimbări la pensiile speciale
Coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a depus marți, 8 aprilie 2025, un nou proiect de lege care schimbă legea pensiilor speciale.
Proiectul de lege prevede ca vârsta de pensionare a magistraților să crească treptat până la vârsta de 65 de ani. Vârsta de pensionare a magistraților va crește eșalonat începând cu data de 1 ianuarie 2026.
Începând cu data de 1 ianuarie 2026, magistrații care au o vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcții, dar și o vârstă de cel puțin 48 de ani, se pot pensiona și pot beneficia de pensia de serviciu.
Vârsta de pensionare a magistraților va crește eșalonat, ajungând la vârsta de 65 de ani în anul 2045.
Mai mult de atât, valoarea netă a pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.
În prezent, pensiile de serviciu personalului din sistemul de justiție sunt calculate prin aplicarea unui procent de 80% asupra bazei de calcul.
Baza de calcul a pensiei de serviciu reprezintă media indemnizațiilor de încadrare brute lunare și a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării.
Crește vârsta de pensionare de la 1 ianuarie 2026
Aceeași lege se va aplica și personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea, personalului de specialitate criminalistică și personalului care ocupă funcții auxiliare de specialitate criminalistică, precum și tehnicienii criminaliști din cadrul parchetelor, însă doar în cazul în care au o vechime de cel puțin 25 de ani în specialitate și au împlinit vârsta standard de pensionare.
Pentru acești angajați pensia de serviciu se va calcula aplicându-se 65% din baza de calcul. Magistrații-asistenți și personalul de specialitate juridică asimilat acestora se pot pensiona dacă au cel puțin o vechime de 25 de ani realizată numai în aceste funcții, atunci când împlinesc vârsta standard de pensionare de 65 de ani. Pensia lor de serviciu se va calcula aplicându-se 65% din baza de calcul.
„România nu își poate permite să piardă 230 de milioane de euro din PNRR!
De aceea, astăzi, la inițiativa liderului informal al Coaliției, Crin Antonescu, am depus la Parlament, împreună cu Cătălin Predoiu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian, un proiect de modificare a Legii pensiilor speciale.
Acest proiect are ca scop corectarea inechităților dintre pensionari, atât din perspectiva contributivității, cât și a vârstei de pensionare- 65 de ani pentru toți, inclusiv pentru cei „speciali”.
Sunt încrezător că președintele Crin Antonescu va promulga această lege, care răspunde uneia dintre cele mai mari nemulțumiri din societatea românească. România are nevoie de un președinte mediator, un om al dialogului, un președinte care să construiască o punte între stat și cetățeni”, a scris premierul pe pagina sa de Facebook, potrivit adevarul.ro.