Insecticidele sunt un mijloc important de protejare a plantelor în culturile agricole. Ele te ajută să îmbunătățești randamentul recoltelor prin controlarea insectelor care distrug frunzele, tulpinile și fructele plantelor sau care pot transmite boli. Îți poți proteja culturile cu o varietate de forme de insecticide, de la pulberi la soluții concentrate și granule. Este important să le alegi pe cele potrivite în funcție de tipul dăunătorilor, al destinației de utilizare și al tehnologiei de aplicare.
Iată patru recomandări de insecticide și informațiile necesare pentru a le utiliza corect, eficient și în siguranță:
Insecticide pentru depozitele de cereale
Dacă cerealele păioase, orezul și fasolea depozitate sunt afectate de dăunători comuni precum gărgărița depozitelor, gândăcelul făinii, gândacul din Surinam, molia cerealelor sau molia cenușie a făinii, îi poți elimina cu ajutorul insecticidelor fumigante pe bază de fosfură de magneziu. Nu afectează calitatea produselor depozitate, însă produc efecte asupra tuturor formelor de dezvoltare a insectelor dăunătoare, de la ouă la adulți. Unii dintre cei mai periculoși dăunători, Cariul cerealelor și Cadelle (Tenebroides mauritanicus), pot fi controlați folosind tablete cu fosfură de aluminiu pentru fumigații.
Numai personalul autorizat special pentru aceste tratamente poate efectua operațiunile de fumigare, în conformitate cu legislația națională în vigoare și în condiții de etanșeitate a incintelor.
Insecticide de sol
Unele dintre cele mai eficiente insecticide pentru culturile de cartofi, varză, morcovi, porumb, floarea soarelui, tomate, vinete și altele sunt cele pe bază de cipermetrin, un piretroid de sinteză. Acționează împotriva sistemului nervos al insectelor, pe cale de ingestie și respirație, având o puternică reacție de șoc. Poate controla dăunători precum viermele sârmă, viermele vestic al rădăcinilor de porumb, buha semănăturilor, musca morcovului și a verzei. Fiind sub formă de granule, se administrează în brazdă cu ajutorul unui dispozitiv numit „coadă de pește”, creând bariere de protecție în jurul seminței ori tuberculului.
Insecticide cu aplicare foliară
Apariția musculiței albe la tomatele și castraveții din sere și solarii este un eveniment îngrijorător pentru mulți fermieri. Musculița albă este un dăunător greu de eradicat, însă aplicarea unui insecticid foliar pe bază de piriproxifen, de două ori pe sezon, se dovedește a fi eficientă. Administrat corect, de la apariția inflorescenței până la coacere, acest insecticid sub formă de concentrat emulsionabil împiedică dezvoltarea larvelor până la adulți.
Un insecticid de contact și ingestie, pe bază de gama-cihalotrin, funcționează cu rezultate bune în eradicarea populațiilor de afide din culturile de cartofi și cereale păioase. Sub formă de granule dispersabile în apă, acesta aderă puternic la suprafața plantei și acționează rapid asupra sistemului nervos al dăunătorilor, prin întreruperea hrănirii afidelor.
Biopreparate
Împotriva viermelui mărului, o insectă dăunătoare ce poate ataca și alte fructe de livadă (gutui, piersici, prune etc.) se poate interveni cu un biopreparat viral, adică un insecticid biologic ce are la bază un virus. După ce este ingerat, virusul se multiplică în organismul gazdei și apoi este eliberat în mediu, cauzând infectarea altor animale dăunătoare. Nu este toxic pentru insectele utile, animale sau om și este potrivit pentru agricultura ecologică.
Combaterea insectelor dăunătoare este crucială pentru protecția culturilor de câmp, sere, solarii, precum și a celor din depozite. Trebuie să intervii la timp, cu produsul fitofarmaceutic potrivit sau cu o combinație adecvată de măsuri de prevenire și înlăturare a insectelor periculoase. Experții Kwizda-Agro îți pot oferi consultanță specializată în alegerea celor mai bune soluții pentru a împiedica infestarea cu insecte, precum întreținerea regulată a terenului, rotația culturilor, aplicarea insecticidelor chimice sau a biopreparatelor.