Sarmalele de post mănăstirești au un gust aparte, însă puține gospodine știu să le prepare după rețeta autentică.
Este cunoscut faptul că mâncărurile de la mănăstire sunt foarte gustoase, mai ales cele preparate în post.
Printre acestea se numără și sarmalele de post mănăstirești, pregătite cu mare pricepere de măicuțe în bucătăriile bisericilor din țară.
Puține gospodine știu secretul sarmalelor de post mănăstirești. De asemenea, puțini sunt cei care au avut ocazia să guste acest preparat chiar de la mănăstire.
Ei bine, mai ales la mănăstirile din Bucovina și Moldova, compoziția sarmalelor de post este îmbogățită cu un ingredient secret, fiind cel care oferă gustul aparte.
Secretul este reprezentat de stafide sau prune uscate, care fac ca sarmalele de post să fie un adevărat deliciu.
O rețetă pentru sarmalele de post a fost prezentată de Radu Anton Roman, cunoscut mai ales pentru documentarea gastronomiei tradiționale, în cartea sa “Bucate, vinuri și obiceiuri românești”.
Rețetă sarmale de post mănăstirești
Ingrediente sarmale de post mănăstirești, cu stafide:
o varză murată
trei cepe
un pahar ulei
o cană și jumătate apă
piper boabe
100 g stafide/ prune uscate
100 g miez de nucă (opțional)
o cană orez
un pahar bulion
un morcov
sare, piper praf, boia(după gust)
Mod de preparare sarmale de post mănăstirești: Se toacă mărunt două cepe și se călesc în ulei. Se adaugă orezul, apa, un praf de sare, piper praf și se lasă să fiarbă. Se spală bine varza și se pregătesc foile care urmează să fie umplute (15-20 de bucăți).
Varza rămasă se taie fideluță, apoi se pregătește sosul de bulion. Se toacă ceapa rămasă și se călește în ulei, cu boia și câteva boabe de piper.
Când ceapa devine transparentă, se adaugă bulion și se amestecă bine. Dacă a fiert orezul, iar apa ascăzut, se adaugă stafidele.
Se umplu sarmalele cu orez și se așează într-o oală unsă cu puțin ulei. Pe fundul oalei, se pune puțină varză tăiată fideluță, amestecată cu morcov ras.
După ce au fost așezate toate sarmalele în oală, se toarnă sosul de bulion și apă cât să le acopere.
Se acoperă cu amestecul de varză și morcov rămas și se bagă oala (cu capac) în cuptor, la foc potrivit, pentru o oră.