Sărbătoare mare azi, 1 octombrie 2021 în calendarul ortodox: Tradiţii şi obiceiuri de Acoperământul Maicii Domnului.
Azi, 1 octombrie 2021, este sărbătoare cu cruce roşie în calendarul ortodox. Iată ce nu ai voie să faci de Acoperământul Maicii Domnului!
Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea prăznuită de Biserica Ortodoxă, în amintirea arătării Maicii Domnului în biserică din Vlaherne.
Astfel, în data de 1 octombrie 911, se făcea priveghere în această biserică, pentru salvarea cetății care era asediată.
Istoria acestei sărbători spune că la ora patru dimineaţa, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în vazduh şi rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ţinut în mâini deasupra capetelor credincioşilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinţii şi mucenicii. Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul sau iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe Împărăteasa şi Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „O văd, Părinte, şi mă minunez!”.
Conform calendarului ortodox pentru 1 octombrie 2021, Acoperamantul Maicii Domnului este sărbătoarea care ne amintește ca prin rugăciune și milostenie, putem primi în greutăţile vieţii noastre, ajutorul Maicii Domnului, potrivit crestinortodox. Totodată, pe 1 octombrie este si Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice. Aceasta a fost stabilita in mod oficial in sesiunea ONU din decembrie 1991, la propunerea lui Arghir Anastasios, profesor la Universitatea din Atena.
Rugăciunea pe care e bine să o rostești azi, pe 1 octombrie 2021, de Acoperământul Maicii Domnului
„Acoperă-ne pe noi cu Acoperământul tău, Preasfântă Fecioară, în ziua răutăţilor noastre. Acoperă-ne în toate zilele noastre și, mai ales în ziua cea rea, când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, de sub cer şi din ziua înfricoşătoarei judecăţi. Să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău”.
Tradiţii pentru 1 octombrie 2021, de sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului
În popor se spune că, pe 1 octombrie, de Acoperământul Maicii Domenului, începe pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece, ceea ce înseamnă că acum începe să cadă bruma.
În această zi, este bine ca cei credincioși să țină post pentru a fi feriți de rele, de boli și de supărări. Se ține post cel puţin până la prânz şi se mănâncă doar covrigi frământați fără lapte sau se bea doar apă ori ceai.
Tradiția spune că toți gospodarii care își vor stropi vitele cu apă sfințită de Acoperământul Maicii Domnului vor avea vite sănătoase și care nu se vor îmbolnăvi tot anul.
O altă tradiție legată de sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului spune că este bine ca în această zi să fie pomeniți toți cei trecuţi la cele veşnice. Din acest motiv se dau de pomană plăcinte și tot felul de bucate pregătite de gospodine. Având în vedere că este o zi de post, plăcintele nu trebuie să conțină ingrediente de origine animală, astfel că trebuie umplute fie cu mere, fie cu dovleac. Dacă au oaspeți la masă, gospodinele trebuie să îi servească tot cu plăcinte de post.
O superstiție legată de sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului este cea potrivit căreia fetele care nu au un păr lung și bogat trebuie să se roage în această zi la Maica Domnului, iar aceasta le va îndeplini dorința și părul lor va crește repede şi va fi bogat.
Mai mult, se crede că în această zi nu este bine ca femeile și bărbații să îşi tundă părul. Se spune că cei care fac acest lucru riscă să pice pradă farmecelor.
O altă superstiție spune că dacă pe data de 1 octombrie fetele şi femeile se gătesc ca de nuntă, atunci căsnicia lor va fi una fericită și vor avea parte de liniște, înțelegere și foarte multă iubire.