După ce majorarea salarială pentru personalul din administrație a fost oficializată prin ordonanță de urgență, reprezentanții Ministerului Muncii vin cu un nou set de majorări salariale.
Este vorba despre un set de majorări salariale pus în dezbatere publică, de această dată pentru o parte din personalul din sectorul de sănătate, dar și pentru a corecta niște diferențe salariale din sectorul de apărare, ordine publică și securitate națională.
Proiectul de OUG pentru completarea art. I din OUG nr. 168/2022 a fost pus în dezbatere la Ministerul Muncii și prevede că începând cu luna iunie 2023:
• salariile de bază ale personalului care ocupă funcțiile prevăzute în anexa nr. II la Legea salarizării unitare a bugetarilor se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022; e vorba, mai exact, de angajați din sectorul de sănătate și asistență socială — statisticienii medicali, registratorii medicali, infirmierele, brancardierii, băieșii, nămolarii, spălătoresele, îngrijitoarele nu au atins nivelul maxim de salarizare prevăzut în grilă, spre deosebire de medici sau asistenți medicali;
• soldele de funcție/ salariile de funcție ale personalului care ocupă funcțiile prevăzute în anexa nr. VI la aceeași lege se stabilesc la nivelul soldelor de funcţie/salariilor de funcţie prevăzute de această lege pentru anul 2022; aici e vorba de angajații din sectorul de apărare, ordine publică și securitate națională; cea mai recentă majorare salarială dată de Guvern, pentru personalul din administrație (OUG nr. 45/2023), a vizat un număr de aproximativ 8.000 de angajați din acest sector, ceea ce a dus la crearea unor diferențe de salarizare în raport cu restul angajaților din sistem (polițiști și militari).
Această majorare salarială ar implica un impact bugetar nesemnificativ care nu va dezechilibra țintele fiscal-bugetare pentru anul 2023, ci va constitui un prim pas și o punte în sprijinul aplicării noii legislații care va reglementa salarizarea personalului plătit din fonduri publice, scrie avocanet.ro.
Pentru a fi pus în aplicare, proiectul de OUG trebuie aprobat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.