Începând din acest an, românii care vor să își cumpere ani de vechime pentru a putea ieși la pensie trebuie să plătească mai mulți bani. Ținând cont de faptul că salariul minim a crescut, costul cumpărării anilor de vechime în câmpul muncii crește și el.
Tot mai mulți români se confruntă cu situații în care există anumite ,,goluri” în cartea de muncă. Pentru a avea vechimea necesară pensionării, oamenii sunt nevoiți să cumpere ani de vechime. Doar așa vor avea continuitate în cartea muncii. Iată cât costă acum un an de vechime, raportându-ne la salariul minim pe economie.
Cât costă acum să cumperi 1 an de vechime în cartea muncii
Românii care nu au suficenți ani în câmpul muncii au opțiunea de a cumpăra vechime, pentru a se încadara în standardele cerute. Deoarece contribuția se raportează la salariul minim din România, ea este în proporție de 25%. Începând din acest an însă, salariul minim va crește la 3.000 de lei.
La un simplu calcul, un procent de 25% reprezintă 750 lei pe lună. Românii care vor cumpăra vechime vor plăti, doar pentru un singur an, suma de 9.000 de lei. Banii nu trebuie plătiți toți odată, ci și eșolant, dar pe baza unui contract semnat cu Casa de Pensii. De asemenea, o persoană poate cumpăra cel mult 5 ani de vechime.
Persoanele care se apropie de pensionare pot cumpăra vechime și în acest an
Românii care se află în prag de pensionare și nu au atins stagiul minim de cotizare o pot face acum, potrivit OUG 163/2020.
„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.
Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare”, se arată în actul normativ.