Ucrainenii din estul ţării trăiesc cu frica în sân printre explozii de mortiere şi rafale de mitralieră, iar americanii le trimit zeci de tone de armament şi muniţie pentru a putea face faţă unui asalt total din parte Rusiei.
Bat tobele războiului în jurul Ucrainei
Serviciile de informaţii din Ucraina au avansat un număr de 127 de mii de soldaţi ruşi care ar fi mobilizaţi la graniţa estică.
Dar Kremlinul are resurse pentru a înconjura aproape total Ucraina şi a începe o invazie prin mai multe părţi.
Din nord, din Belarus, unde au plecat zeci de avioane de ultimă generaţie Suhoi 35 pentru a participa, oficial, la exerciţii cu trupele lui Alexandr Lukashenko, din Crimeea, unde are zeci de mii de trupe şi o flotă puternică, dar şi din Transnistria, unde militarii ruşi stau şi ei în joc de glezne.
Dar nici ucrainenii nu stau degeaba. Mii de voluntari primesc noţiuni de bază în mânuire armelor şi în tehnici de luptă, iar americanii le-au trimis un ajutor letal de aproximativ 90 de tone de armament şi muniţie.
La graniţa de est, oamenii uitaţi în satele bombardate speră, totuşi, ca, la un moment dat, viaţa să revină la normal. Bunica din imagine nu şi-a mai văzut nepoţii de mult.
„Ei (n.r. nepoţii) vor să vină, dar le-am spus să mai aştepte. Vorbim la telefon şi e destul, aşteptăm să vină pacea!”
În tranşee, militarii ucraineni ştiu de ce este în stare Rusia.
„Rusia e Rusia! Ei pun presiune cu gazul şi petrolul! Ei şantajează pe toată lumea!”
Un alt soldat ucrainean spune că, după 3 zile de pauză, au început iar să şuiere gloanţele.
„Un proiectil de mortier a zburat pe deasupra şi a căzut pe câmpul din spatele nostru. Alte două au lovit între noi şi următoarea poziţie. În 15 minute era iar linişte. De ce? Pentru ce? Nimeni nu ştie. Cam aşa e viaţa pe aici. Cred că nu e nimic de negociat cu Rusia. Am tot încercat să negociem timp de opt ani. Şi nu am reuşit nimic. ”
Ucrainenii speră ca, la un moment dat, ţara lor să scape din laso-ul ruşilor.
Mișcarea făcută de SUA
Între timp, americanii, dar şi alte state europene, şi-au retras personalul neesenţial din ambasadele de la Kiev şi promit 8.500 de militari pe frontul de est al Alianţei.
Kamala Harris, vicepreședinta SUA: „Mingea este în terenul lui (n.r. a lui Vladimir Putin). Nu pot să vă spun ce va face, dar noi suntem pregătiţi să luăm măsuri drastice dacă va avea loc vreo agresiune asupra Ucrainei.”
Printre sancţiuni se află izolarea Moscovei pe pieţele financiare şi renunţarea la importurile ruseşti de petrol şi gaze.