Ministrul de Externe de la Paris, Jean-Yves Le Drian, a acuzat joi Rusia că “se preface că negociază” un armistiţiu în Ucraina, lăsând în acelaşi timp în continuare “armele să vorbească”.
Rusia a ales să lase în continuare “armele să vorbească”, regimul de la Kremlin “refuză pentru moment” armistiţiul, a afirmat Jean-Yeves Le Drian. După mai multe runde de negocieri, avansul spre un acord de pace este minimal, iar bombele rusești continuă să distrugă orașele din Ucraina.
Șeful diplomației franzece invocă în sprijinul acuzaţiilor sale “maximizarea exigenţelor Rusiei”, “dorinţa privind o capitulare ucraineană”, precum şi “agravarea războiului de asediu”.
Strategia Rusiei, la fel ca în masacrele din Siria și Cecenia
La fel ca în Alep (Siria) sau Groznîi (Cecenia), logica rusă se bazează pe trei elemente, spune Le Drian:
1) bombardamente fără discernământ, 2) aşa-zise coridoare umanitare concepute pentru a acuza apoi adversarul că nu le respectă şi 3) negocieri fără alt obiectiv decât cel de a se preface că negociază.
Negocieri de pace, în timp ce bombele continuă să cadă
Negocierile ruso-ucrainene au continuat miercuri, Moscova afirmând că acestea vizează în special un statut de neutralitate pentru Ucraina. Cu toate acestea, Ucraina a respins conceptul unei neutralităţi după model suedez sau austriac avansat de Moscova.
“Acesta este un proces dramatic cu o brutalitate de lungă durată”, a estimat ministrul francez într-un interviu pentru cotidianul Le Parisien, el apreciind că de partea sa Ucraina se angajează “cu responsabilitate şi deschidere în negocieri”.
Rusia acuză Occidentul de minciuni: Nu atacăm populația civilă
Operaţiunea militară specială a Rusiei în Ucraina nu are ca scop distrugerea statalităţii, înlăturarea actualului preşedinte şi nu vizează populaţia civilă, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, într-o conferinţă de presă.
”Permiteţi-mi să subliniez încă o dată ceea ce atât mass-media occidentală, cât şi instituţiile occidentale refuză să vadă: această operaţiune nu vizează populaţia civilă. Ea nu urmăreşte scopul de a ocupa teritoriul ţării, de a-i ruina statalitatea sau de a-l îndepărta pe actualul preşedinte. Continuăm să spunem asta la nesfârşit”, a afirmat Zakharova.
”Mass-media occidentală creează o imagine absolut distorsionată asupra evenimentelor actuale. Îşi dezinformează propria populaţie. Sunt un instrument de propagandă în mâinile politicienilor lor”, a spune ea, potrivit News.ro.
Ce se întâmplă dacă Rusia utilizează “mijloace chimice sau bacteriologice” în Ucraina
De partea cealaltă, țările occidentale se află într-o logică sancţiunilor tot mai dure, spune ministrul de Externe francez, până când “preşedintele Putin va considera că preţul care trebuie plătit pentru continuarea conflictului este atât de ridicat, încât este preferabil să se angajeze într-un armistiţiu şi să se angajeze în adevărate negocieri”, a subliniat Jean-Yves Le Drian.
Dacă Rusia va folosi “mijloace chimice sau bacteriologice” în Ucraina, aceasta “va constitui o escaladare intolerabilă şi va determina ca răspuns sancţiuni economice absolut masive şi radicale, fără menajamente”, a mai spus ministrul francez, potrivit Agerpres.