Ministerul Energiei a alocat un buget de până la 158 de milioane de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice pe blocuri. Banii vor putea fi accesați de către asociațiile de proprietari chiar din acest an. Proiectul finanțează instalarea de panouri fotovoltaice de minimum 10 kWp și baterii de stocare cu o capacitate de cel puțin 50% din puterea instalată. Astfel, locatarii blocurilor în care sunt instalate panourile solare ar putea avea facturi mai mici la întreținere deoarece vor scăpa de plata curentului folosit în scară.
Programul „Urban Up” a fost revizuit și are un buget cuprins între 100 și 158 de milioane de lei și este asigurat prin Fondul de Modernizare al Comisiei Europene. Proiectul este prevăzut să se deruleze în perioada 2025-2030.
Cei care vor să acceseze fondurile vor putea face acest lucru online. Cererile de finanțare vor fi depuse pe platformă digitală creată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).
În maxim 90 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, Ministerul Energiei va aproba Schema de sprijin și Ghidul specific de finanțare, care vor stabili tipurile de lucrări eligibile, cheltuielile acoperite, criteriile tehnice și condițiile de eligibilitate necesare pentru accesarea fondurilor.
Facturi mai mici la întreținere
Reporterul Antena 3 CNN Georgiana Iuzic a mers într-un bloc unde a fost implementat un sistem de panouri solare de 5kwh. E vorba de un bloc din sectorul 4 al Capitalei, care în cele patru luni de când au fost instalate panourile fotovoltaice, a produs 1 MgW de energie verde. Mai exact, energia care s-a produs în patru luni acoperă consumul a cinci apartamente într-o lună.
Scopul proiectului însă este ca facturile la întreținere să fie cât mai mici, astfel încât de beneficiile acestor panouri să se poată bucura toți locatarii.
De asemenea, spre deosebire de blocul din Sectorul 3, Ministerul Energiei vrea ca pe blocuri să fie instalate sisteme de minimum 10 kWp și baterii de stocare cu o capacitate de cel puțin 50% din puterea instalată.
Asociațiile din domeniu vor să discute cu autoritățile ca legislația să fie modificată astfel încât locatarii să primească bani de la asociațiile de proprietari pentru energia injectată în rețea.
„Urban Up”, un program propus în 2024
Programul „Urban Up” a fost propus inițial de ministrul Sebastian Burduja în noiembrie 2024, după o vizită la un bloc din București unde fusese instalat un sistem fotovoltaic cu baterie, racordat la rețea.
Față de forma inițială, acum sunt incluși și beneficiarii din locuințele sociale administrate de unitățile teritoriale.
În forma actualizată a proiectului, lista beneficiarilor a fost extinsă. Dacă inițial erau vizate exclusiv asociațiile de proprietari organizate conform Legii nr. 196/2018, acum programul se adresează și altor categorii, astfel:
Asociațiile de condominiu, conform definiției din Legea nr. 196/2018;
Comunitățile de energie, adică persoane juridice care îndeplinesc condițiile din Ordonanța de Urgență nr. 163/2022 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile;
Locuințele sociale de tip condominiu, aflate în administrarea unităților administrativ-teritoriale, prevăzute în Legea locuinței nr. 114/1996.
De asemenea, proiectul de act normativ redefinește condominiile ca fiind ansambluri de apartamente sau spații de locuit cu proprietate individuală și proprietate comună indiviză. Astfel, acestea pot fi: clădiri cu mai multe locuințe, clădiri multietajate sau tronsoane delimitabile din cadrul clădirilor multietajate.