În zilele noastre, când barometrul celebrității este dat de vedete de proastă factură, prezentate obsesiv la emisiunile de televiziune, este necesar un remember cu românii care au realizat ceva important în viață. Cu acești oameni chiar avem motive să ne mândrim.
Ana Aslan, numită și savanta care a învins bătrânețea, este un nume cunoscut pe toate meridianele globului. De numele reputatului om de știință român este legat un medicament menit să întârzie procesul de îmbătrânire, Gerovitalul, descoperit de Ana Aslan în 1952. Începând cu anii ’60, clinica Anei Aslan de la Otopeni devine o destinație foarte căutată de celebritățile lumii. Printre cei care au apelat la serviciile Anei Aslan se numără personalități de pe tot globul, precum Charlie Chaplin, Mao Zedong, Pablo Picasso, JF. Kennedy, Winston Churchill, Yaser Arafat, Regele Arabiei Saudite, Mareşalul de Gaulle, regele Marocului, mareşalul Tito, mareşalul Fanco, Miguel Asturias, Somerset Maugham, Indira Ghandi, preşedintele Suharto, Caludia Cardinale, Salvador Dali.
Clinica Anei Aslan a devenit, odată cu trecerea anilor, un loc sinonim cu succesul, care aducea statului român venituri de 17 milioane de dolari anual. Dar pentru autoritățile comuniste faima Anei Aslan era greu de digerat, tot ce conta în acele vremuri era cultul personalității marelui lider a neamului, Nicolae Ceaușescu. Pe atunci exista un singur ”savant de renume mondial”, Elena, soția lui Ceaușescu, ale cărei opere erau lectură obligatorie, deși celebra tovarășă abia dacă știa să scrie. În 1956, Gerovitalul este prezentat pentru prima data lumii medicale internaționale la Congresul Therapiewoche de la Karlsruhe și apoi la Congresul European de Gerontologie de la Basel. Gerovitalul H3 are acțiune stimulatoare asupra proceselor de regenerare la nivelul țesutului hepatic, a mucoasei gastrice și a măduvei osoase. Ana Aslan spunea că ”Tratamentul cu Gerovital H3 este o soluție, dar nu numai. Este, în acelasi timp, o filozofie de viață și speranță”.
Puțini oameni știau ce înseamnă Gerovitalul, dar auzind de efectele revoluționare ale acestuia ajungeau la clinica Anei Aslan, nu neapărat pentru a întineri, dar măcar pentru a nu îmbătrâni atât de repede. România ajunsese un magnet pentru oamenii trecuți de prima tinerețe, care se loveau de problemele ce apar odată cu trecerea anilor și ar fi plătit sume uriașe pentru a încetini aceste efecte.
Doctorița Ana Aslan s-a bucurat de o largă recunoaștere internațională, primid numeroase distincții, printre care: Meritto della Republica Italiana, Cavaler al noii Europe – Italia, Cavaler al Ordinului de Malta – Franța, Comandor al Ordinului Orange Nassau – Olanda, Dama di Collare del Santo Graal – Franța, Citizenship International Award – Filipine, premiul și Medalia Leon Bernard decernate de OMS, premiul Fundației Franzheim Buckminster Fuller Synergy Trust.
Ana Aslan va rămâne mereu într-un top al celor mai celebri români, un brand național, și un nume de referință în medicina mondială. La final, să ne amintim vorbele celei care a descoperit un adevărat elixir al tinereții: ”Să fii veșnic tânăr nu înseamnă să ai 20 de ani, înseamnă să fii optimist, să te simți bine, să ai un ideal în viață pentru care să lupți și pe care să-l cucerești”.
Cristian Huluban